Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bosch

Bosch (säsong 2)

  • 10 x 51 min
  • Drama, Thriller
Jonatan Blomberg | Recension
13 mars 2016
Jonatan Blomberg | Recension
13 mars 2016

Bosch är tillbaka i hetluften.

Den efterlängtade andra säsongen av Bosch är här tillslut! Igår dök den upp hos HBO Nordic här i Sverige, samma dag som den lanserades i USA via Amazon Prime. Vi (jag) på Filmtopp.se har givetvis plöjt den 10 avsnitt långa säsongen i en sittning och är nu redo med vår bedömning.

  • Manus:
    Eric Ellis Overmyer, Michael Connelly (skapare)
  • I rollerna:
    Titus Welliver, Jamie Hector, Lance Reddick, Madison Lintz m.fl.

Det var genom Bosch i fjol som jag föll för Amazons egenproducerade TV-serier. Den första säsongen var allt jag hade hoppats att den andra säsongen av True Detective skulle vara - men inte lyckades med. Bosch var precis vad jag behövde just där och då, ett välgjort polisdrama i Los Angeles!

Bosch är huvudkaraktären från Michael Connellys succésäljande deckarböcker med polisdetektiven Harry Bosch i centrum. Fallen vi har fått ta del av under de två första säsongerna är baserade på några av Connellys böcker, som har skrivits om för att fungera bättre i ett serieformat.

Varje säsong fokuserar på ett större mordfall som utreds av Harry Bosch (Titus Welliver) och hans kollega Jerry Edgar (Jamie Hector). För den riktigt vaksamme går det att på förhand att lista ut mysterierna eftersom små ledtrådar ges längs med vägen. Det är däremot inte möjligt att förutse alla twistar, så var inte rädd för att det ska kännas för förutsägbart!

För de som såg de första säsongerna av The Walking Dead och minns den unga fröken Sophie, så kan jag berätta att skådespelerskan Madison Lintz, som spelade henne, har växt upp och nu gör ett superjobb som dottern till Harry Bosch.

Jag kommer inte att spoila några större händelser från den nya säsongen nedan. Men i vanlig ordning avråder jag de mest spoilerkänsliga från att läsa vidare innan ni själva sett klart säsongen. Vi kör igång!

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

 

Kommentar: Det är ett kärt återseende när Harry Bosch återigen dyker upp i rutan. Vi befinner oss nu sex månader efter den första säsongens slut och hans avstängning är över. Det första nya mordfallet som landar på Bosch och Edgars bord är mordet på en porrfilmsregissör med anknytningar till den armeniska och ryska maffian. Vi spenderar resten av säsongen åt att klura ut vad som egentligen hände - och varför.

Vid sidan av detta följer vi även polismästare Irvin Irving (Lance Reddick) och hans son i deras jakt på korrupta poliser samt Harrys dotter och exfrus liv i Las Vegas.

Det bjuds på snudd på fantastiskt skådespel vid flertalet gånger kombinerat med ett vackert foto av Los Angeles med jazzmusik i bakgrunden. Det osar påkostad storsatsning från Amazons sida och jag tackar och tar emot; Bosch är definitivt en av mina favoritserier från bolaget.

Jag lyckades pussla ihop mysteriet innan säsongen var slut, men var lika glad för det. Små ledtrådar som kan verka oviktiga för sig målar tillsammans upp en viktigare bild. Med det sagt överraskades jag flera gånger under seriens gång tack vare ett riktigt bra och genomarbetat manus.

Det kan vara bra att tillägga att jag själv inte har läst alla de böcker som serien baseras på och därför inte kan bedöma huruvida de är bättre eller sämre än TV-serien.

Mitt samlade betyg för säsongen ger jag er här: Inget avsnitt är sämre än 4 av 5, men endast två-tre stycken är bättre än så. Med det sagt, en superstark rekommendation från min sida!

betyg 4

I vanlig ordning vill jag gärna även lyfta fram några specifika avsnitt ur säsongen. Jag ger er här mina två favoritavsnitt:

2. Follow the Money

Foto: HBO Nordic
Foto: HBO Nordic

 

Avsnitt: 8

Kommentar: I ett av de sista avsnitten för säsongen börjar bitarna tillslut att falla på plats ordentligt. Det åttonde avsnittet bjuder på ett crescendo där nästan samtliga av säsongens karaktärer är involverade. Samtidigt plockas ett spår fram från ett gammal fall som vi följt sedan den första säsongen - med en personlig anknytning till Bosch.

betyg_4_5

1. Gone

Avsnitt: 5

Kommentar: Säsongens bästa avsnitt dyker upp halvvägs in. Här vävs huvudfallet med Bosch i spetsen samman med den, fram tills nu, egna utredningen ledd av polismästare Irving (Lance Reddick).

Kidnappningar, korrupta poliser, maffian och Harry Bosch så förbannad som han rent fysiskt kan vara utan att spontant fatta eld. Ett avsnitt som avhandlas i ett rykande tempo med galet snyggt foto ger full pott.

5 ögon

Med det avslutar vi recensionen! Som sagt, en stark rekommendation från min sida. Vad tyckte ni?

NÄSTA ARTIKEL