Höga snittåldern i 85-åriga Jane Fondas nya film: "Den ett mirakel"

Recension: Book Club: The Next Chapter (2023)

 • 1 tim 47 min
 • Komedi, Romantik
Axel Diedrichs
17 augusti 2023 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Huvudrollerna är vad som gör filmen uthärdlig

Filmtopps Axel Diedrichs har sett uppföljaren "Book Club: The Next Chapter" och konstaterar att behållning är dess stjärnkvartett, som känns ruskigt pigg för sitt ålderssnitt.

 • Regi:
  Bill Holderman
 • Manus:
  Bill Holderman, Erin Simms
 • I rollerna:
  Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen, Candice Bergen m.fl.

I morgon är det premiär för "Book Club: The Next Chapter", uppföljaren till originalet från 2018. En snart 86-årig Jane Fonda står i händelsernas centrum när hennes karaktär ska få sitt stundande äktenskap firat i ett soligt Venedig. Förutom det anmärkningsvärda med den ikoniska casten och deras genomsnittliga ålder, är det här den typen av film som det är svårt att säga särskilt mycket om. Den är – på gott och ont – precis så som du föreställer dig. 

I den första filmen fick vi följa de fyra bästa vännerna Vivian (Jane Fonda), Diane (Diane Keaton), Sharon (Candice Bergen) och Carol (Mary Steenburgen) som vaknar till liv när de läser E.L. James erkända tantsnusksmanual Fifty Shades of Grey. I uppföljaren som nu kommer till biograferna kretsar ingenting runt någon bok – istället är det en möhippa som nalkas när den evigt unga Vivian berättar för sina vänner att hon ska gifta sig. För att fira ärendet drar gänget till Venedig med ambitionen att genomföra där den oförglömliga resan som aldrig blev av när de var unga. Men väl på plats dröjer det inte lång tid innan de stöter på oanat trubbel som kastar om deras resa från ett härligt sippa-vin-i-solen-häckande till ett svettigt rädda-dagen-äventyr.

Stjärnorna är filmens enda behållning

Jag kan inte tänka mig att det gjorts många Hollywoodfilmer med ett lika högt ålderssnitt som The Next Chapter. Tillsammans är de fyra huvudrollerna 309 år gamla, men det märks förvånansvärt lite. Löjligt balla Jane Fonda har hunnit fylla 85 men är lika pigg som någon annan – om än stel i höfterna. Diane Keaton utstrålar samma härliga energi som hon gjorde på 70-talet, och mycket finns det att uppskatta med kvartettens resterande hälft Mary Steenburgen och Candice Bergen. Tillsammans utgör de fyra en enhet huggen i granit, och som är svår att annat än älska. Fantastiska som de alla är, får deras karaktärer genast vår odelade sympati när de ställs inför svåra prövningar som riskerar att sabotera vad som kan vara deras sista stora äventyr. 

Behållningen med Book Club: The Next Chapter är uteslutande stjärnorna som står framför kameran – förutom sin helgjutna kemi tillåts de att vara fräcka på ett sätt som ger filmen nödvändig humor och som hindrar den från att vara alldeles för tillrättalagd. Som när de roar sig bland antika statyer av män med små penisar. Om det inte vore för deras övertygelse hade det här varit en riktigt trött och väntad filmupplevelse.

Manuset till filmen är bara att kasta i rivieran – här avlöser klyschorna varandra, och det genomgående påträngande budskapet om att det aldrig är för sent att ta vara på livet blir nästan outhärdligt. Å andra sidan är det väl precis vad man förväntar sig av den här typen av livsbejakande underhållningsfilm. Med det sagt är jag säker på att filmen kommer att träffa rätt hos sin målgrupp.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL