Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Andreas Jessen i rollen som Adam. Pressbild. Bild: Emilia Staugaard/C More

Blodsbröder (2020)

  • 8 x 43 min
  • Thriller
Sebastian Ahokas | Recension
12 juni 2020
Sebastian Ahokas | Recension
12 juni 2020

Mörkt och spännande från Danmark.

Det är mörkt, spännande och intensivt när bröderna Avaz skildrar ett komplext knarkkrig i den undre världen i Danmark.

  • Skapare:
    Milad Avaz och Mehdi Avaz
  • I rollerna:
    Andreas Jessen, Sebastian Jessen, Lars Mikkelsen m.fl.

Bröderna Adam och Jakob är till ytan som vilka danska bröder som helst. Adam har precis blivit klar med sin utbildning till börsmäklare och är börsföretagets nya unga stjärnskott. Samtidigt har Jakob fått jobb hos polisen inom narkotikaroteln. Men när deras pappa, en ledare i det kriminella gänget Full Front, dör förändras allt för bröderna.

Adam kastas in i den undre världens drogbransch efter att ha fått känna på makt och snabba pengar. Han dras snabbt allt längre in i den kriminella världen och får många farliga fiender. Samtidigt jobbar Jakob och narkotikaroteln allt mer intensivt med att få stopp på droghandeln och drogrelaterade konflikter i Köpenhamn och Nordsjälland. 

Till en början hade jag inga som helst förhoppningar på serien ”Blodsbröder”. En dansk thrillerserie, hur bra kunde det egentligen vara? Visst succéserien ”Bron” är till viss del från det lilla grannlandet. Men det kändes ändå som en garanterad flopp. Redan efter första avsnittet blev jag glatt överraskad och kunde snabbt höja mina förväntningar.

Det är en serie med flera separata och intressanta livsöden som snyggt och välplanerat vävs samman. Samtidigt inleds serien lugnt och relativt fridfullt för att sedan, som i en nedåtgående spiral, bli allt mer intensiv och mörk.

Danmarks kanske mest lovande regiduo.

Blodsbröder
Foto: C More

Bröderna Avaz har redan gjort sig ett namn inom den danska filmvärlden som landets kanske mest lovande regissörer och filmskapare. I serien Blodsbröder lyckas de på ett högklassigt vis skildra den undre världen så som förväntar sig. Det är intensiva och blodiga maktkamper, hänsynslösa och kallblodiga gängmedlemmar och flera råa sekvenser. Med andra ord, bröderna Avaz skildrar ett knarkdrama precis som jag förväntar mig att det faktiskt ser ut. Utan att mjuka till, försköna eller ”sugar coata” något.

Något som bidrar till den verklighetstrogna och intensiva känslan i seriens åtta avsnitt är ett par riktigt starka skådespelarinsatser. Främst vill jag lyfta fram Andreas Jessen i rollen som Adam som påminner om Joel Kinnamans insats, när han slog igenom som JW i Snabba Cash. Jag hade inte blivit förvånad om vi får se honom i amerikanska storfilmer inom en snar framtid. Dessutom är Lars Mikkelsen lika imponerande som vanligt. 

Sammanfattningsvis är ”Blodsbröder” en mycket positiv överraskning. Det är åtta mycket spännande och välskrivna avsnitt med en flera imponerande skådespelarinsatser. Jag hoppas verkligen att bröderna Avaz inte slutar efter en säsong, för första säsongen lovar gott.

Den första säsongen av Blodsbröder går nu att se på C More.

För mer läsning, scrolla vidare eller spana in våra serietips!