Blinky Bill – Filmen

Blinky Bill Filmen (2015)

 • 1 tim 33 min
 • Familjefilm, Äventyr
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 03 december 2019 kl. 17:56 | Publicerad 18 juni 2019 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Barnfilm med platta karaktärer och rasande tempo.

Den animerade långfilmen om koalan Blinky Bill har äntligen kommit till Sverige. Filmen hade premiär 2015 i flera länder, men har alltså först nu kommit till oss i norra Europa. Trots att Blinky varit populär sedan 30-talet är australiensarens första film mest en stor röra.

 • Regi:
  Deane Taylor
 • Manus:
  Fin Edquist
 • I rollerna:
  Billy Birmingham, Toni Collette, Charlotte Rose Hamlyn, Ryan Kwanten m.fl.
Blinky Bill står med armarna i kors i Blinky Bill Filmen.
Blinky Bill och några av karaktärerna i Blinky Bill Filmen. Foto: Shout Factory Kids, Flying Bark Productions

Den äventyrliga koalan Blinky Bills pappa försvinner på en upptäcktsresa. Blinky (Ryan Kwanten) bestämmer sig för att ge sig ut i den farliga australienska vildmarken för att hitta honom. Väl på sin resa stöter han på flera faror och märker att det krävs mycket för att vara hjälte. 

Blinky Bill Filmen bjuder på nödlösningar och ett stort gäng karaktärer.

Barnfilmer brukar vara rappa med högt tempo. Men Blinky Bill Filmen går i 110 hela tiden. Ingen vila. Inte en sekund. Handlingen bara rusar fram samtidigt som alla barnsliga skämt och flämtningar/stön avlöser varandra i en rasande takt.

På tal om handlingen så gapar tyvärr hålen i storyn stort. Det finns förvisso en sorts röd tråd och grundtanke, men vägen är kantad av meningslös utfyllnad. Det snabba tempot gör det inte heller lättare att hänga med. Manuset är slarvigt sammansatt och rikligt kryddat med nödlösningar för att binda ihop de lösa trådarna och rädda filmen. Det är mycket möjligt att den yngre publiken köper och njuter av underhållningen, för den finns, men hos den äldre publiken lär inte Blinky Bill Filmen gå hem.

Istället för att fokusera på en hållbar story känns det snarare som att man har valt att ösa på med karaktärer. Varannan minut introduceras vi för en ny figur, den ena mer överdriven än den andra. Flera dyker upp från ingenstans utan någon som helst bakgrundshistoria eller mening. Samtliga, även huvudpersonen, saknar också djup och gör ingen som helst karaktärsutveckling under resans gång. Man får kämpa för att lära känna och fatta tycke för dem, och när man väl har fått det så introduceras man för någon ny karaktär och filmen rusar vidare.

”Blinky Bill Filmen” är trots sina stora hål och rasande tempo en film som stundtals underhåller även den äldre publiken. De yngre kommer nog att lämna biosalongerna nöjda och glada efter att ha fått träffa Blinky och alla andra. Men den som förväntar sig en film i klass med Disney kan (eller bör) undvika Blinky och hans film.

För mer läsning, se vår lista över rekommenderade familjefilmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL