Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Blazing Transfer Students

Blazing Transfer Students (2017)

  • Action, komedi, fantasy
André Sao Pedro | Recension
27 november 2017
André Sao Pedro | Recension
27 november 2017

"Blazing Transfer Students" är högljudd, tempofylld och utflippat i sann anime-anda

Den japanska serien Blazing Transfer Students, baserad på en manga-tidning från 80-talet, är en bombastisk galenskap till tv-serie som ingår i Netflix plan att globalisera anime.

  • I rollerna:
    Daiki Shigeoka, Akito Kiriyama, Junta Nakama m.fl
Blazing Transfer Students
Foto: Netflix

Netflix utmanar på allvar HBO om tv-serie-tronen. Streaming-jätten fortsätter att spruta ut succéer på löpande band som lockar till sig stora namn som Kevin Spacey, Winona Rider och Sissy Spacek, för att nämna några. Men alla serier är dock inte tiopoängare. ”Vi har aldrig gjort det här förut men vi måste tacka nej till din serie”, säger en Netflix-anställd till ungarna i ett avsnitt av den animerade satirserien South Park. Och visst finns det viss substans i satiren; Allt Netflix distribuerar är inte bra.

Japanska Blazing Transfer Students är ett bra exempel. Serien är ett bombastiskt försök att locka publik från västvärlden, ackompanjerad av japansk populärkultur, men faller inte alla i smaken.

Blazing Transfer Students, eller Honō no Tenkōsei som är den japanska originaltiteln, är baserad på den japanska manga-tidningen med samma namn, illustrerad av den i hemlandet kända serietecknaren Kazuhiko Shimamoto. Serien varade endast i två år mellan åren 83-85, men trots sin korta livslängd växte supporterskaran i Japan.

Serien är ett av streaming-jättens triumfkort i strävan att globalisera anime. Netflix drar fördelar av sin globala expansion och kan därför introducera anime till en större publik som växer i rask takt. Företagets vd Greg Peters avslöjade på en konferens i augusti i år att 90 procent av tjänstens anime-tittande sker utanför Japan. Blazing Transfer Students är tillgänglig i hela 190 länder.

Handlingen är centrerad kring sju minst sagt neurotiska tonåringar som studerar vid en mytomspunnen gymnasieskola, och där alla nollor måste slåss som inträdesprov. Efter många turer accepteras tillslut de hormonstinna ungdomarna av den mystiska rektorn, förklädd till en leksaksfigur, och skickas ut på galna uppdrag till problematiska skolor.

Serien parodierar japansk populärkultur i form av manga och annan kampsport. Det är högljutt, tempofylld och helt utflippat i sann anime-anda. I pilotavsnittet ställer berättarrösten den relevanta frågan: ”Vad är detta för dramaserie”?

I samma South Park-avsnitt nämner en annan Netflix-anställd glatt att ”vi har precis fått in en tv-serie om transsexuella-drakar”. Nu är inte Blazing Transfer Students en lika kass serie-pitch som i den satiriska repliken, men minst lika utflippad. Ett nördigt anime-fan lär övertygas, men inte alla.