Biet Maya

Biet Maya (2015)

 • Waldemar Bonsels, Fin Edquist
 • Animerat
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
07 oktober 2015
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Recension
07 oktober 2015

Myrorna glimtar till vid något tillfälle och jag skrattar faktiskt. Eller satte jag nåt i halsen?

 • Regi:
  Alexs Stadermann, Simon Pickard
 • Manus:
  1 tim 29 min
 • I rollerna:
  Amy Diamond, Barbro Svensson, Fredde Granberg m.fl.

Det unga biet Maya bor, som sig bör, i en bikupa. Hon är nyfiken och naiv, som ungar av alla arter är mest. Snart vill hon ta sig utanför kupan och se vad resten av världen har att erbjuda, framför allt om getingarna som bor på ängen verkligen är så onda som vissa krafter i bikupan vill hävda.

När bidrottningen blir sjuk ser hennes närmaste och maktlystna medhjälpare till att getingarna får skulden. Samtidigt blir Maya och hennes något motvillige bästa vän Willy vänner med Flip, en ung geting med samma nyfikenhet på livet. När de förstår att bidrottningen har blivit lurad av sina närmaste och att fullskaligt krig är på väg att utbryta mellan getingarna och bina så griper de in.

Biet_Maya

Det här är mest gulligt och harmlöst. Jag tycker att TV-serien om Biet Maya är slätstruken och det är även långfilmen. Må hända att hennes kamrater och medinvånare i bikupan är ännu tråkigare än Maya eftersom de antingen är rädda för världen utanför eller också inte bryr sig om den, men faktum kvarstår.

Maya är en väldigt glad, modig och nyfiken filur, men särskilt busig eller uppkäftig är hon inte alls. Däremot vill hon bara få vara sig själv och bli accepterad överallt, vilket är fint och bra och någonting alla egentligen drömmer om. Hon ifrågasätter också främlingsfientlighet och det ska man inte förakta. Men det är galet tamt och präktigt. Jag kommer på mig själv med att vilja snabbspola flera gånger och jag tycker heller inte om de pastelliga färgerna och de fantasilösa insekterna som är genomgående i hela filmen.

Vill du att ditt barn ska få inspiration till att tänka utanför ramarna och tycka att det är okej att vara annorlunda så finns det svindlande bra animerad film som passar både barn och vuxna. Eller välj Pippi Långstrump istället. Kanske är det anarkisten i mig som talar, men Biet Maya är irriterande ointressant.

Jag tror inte heller att man kan skylla på att jag inte tillhör målgruppen och att små barn vill ha det såhär mediokert. Min 2,5-åriga systerdotters största inspirationskälla i livet är Rabbids Invasion, ett gäng utomjordiska ligistkaniner som ställer precis allt på ända vart de än går. Där kan man verkligen prata om att inte följa regler. Av någon anledning sitter jag genom hela filmen och hoppas att de ska hoppa in med sitt karakteristiska ”Bababaaaa” och göra lite kaos i kupan.

Bäst: Myrorna glimtar till vid något tillfälle och jag skrattar faktiskt. Eller satte jag nåt i halsen?

Malin Håkansson