Better Call Saul säsong 3 – Som bäst ett avsnitt i taget

Better Call Saul säsong 3 – Som bäst ett avsnitt i taget

Andreas Ziegler
Uppdaterad 22 februari 2020 kl. 16:02 | Publicerad 21 juni 2017 kl. 17:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mindre doser för bästa resultat.

Better Call Saul är den lågmälda spinoffen till Breaking Bad. Det är en serie som gör sig bäst om man ser ett avsnitt åt gången.

Giancarlo Esposito och Bob Odenkrik i Better Call Saul
Foto: Netflix

Titel: Better Call Saul säsong 3

Skapare: Vince Gilligan & Peter Gould

Med: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn, Michael Mando, Michael McKean, Giancarlo Esposito, Mark Margolis m.fl.

Jimmy McGill (Odenkirk), som en dag kommer att bli den skrupellösa advokaten Saul Goodman, fortsätter kämpa för att bli en framgångsrik advokat. Tillsammans med sin flickvän, Kim (Seehorn) öppnar han ett advokatkontor. Hans bror, Chuck (McKean), fortsätter dock att motarbeta honom. Konflikten mellan bröderna resulterar snart i att de är på väg mot ömsesidig förstörelse. Mike (Banks) börjar göra småjobb för Gus Fring (Esposito), den läskigt stoiske skurken som ”återvänder”. Snart är de inblandade i ett kallt krig mot Hector Salamanca (Margolis), vars närmaste man, Nacho (Mando), har sina egna dolda motiv.

LÄS OCKSÅ: Tv-världens 5 bästa manusförfattare

Precis som Breaking Bad är Better Call Saul fulländat när det kommer till bild- och ljud-arbete. De mest banala sysslor visas in i minsta detalj. Detta är en av seriens största styrkor. För trots att sysslorna ser banala ut, utgör de nästan alltid bitarna i ett pussel, som vi först senare förstår vidden av. Och då är det vackert att beskåda. Som när Mike plockar isär en hel biljakt på något. När vi upptäcker vad detta något är, förstår vi både hur smart Mike är och hur smart hans motståndare är.

Breaking Bad var en serie som kunde vara oerhört intensiv. Den var som gjord för att se i sträck. Det är ofrånkomligt att man jämför storfavoriten med dess spinoff, Better Call Saul. Men saken är den att det är två väldigt olika serier. Better Call Saul är en serie som fungerar bättre om man ser ett avsnitt i veckan. Tempot är lite för långsamt för att serien ska hålla intresset uppe i mer än en timme i taget.

Better Call Saul är nu inne på sin tredje säsong. Trots att tempot inte direkt ökat, kan jag lugnt påstå att denna säsong är den bästa hittills. Den rör sig långsamt framåt. Men när man väl vant sig vid tempot, kommer man märka att Better Call Saul har ett djup som sensationsartade Breaking Bad aldrig hade. Man kommer bland annat att se hur konflikten mellan Jimmy och hans bror är fruktansvärt destruktiv, för dem båda. Det är nästan alltid orsaken till att de hamnar i ett beteende som skadar dem själva mer än det skadar den andre.

I tidigare artiklar om serien har jag hyllat karaktären Mike, en detaljorienterad och metodisk man som inleder sin kriminella karriär i pensionsåldern. I den tredje säsongen händer inte så mycket mer med honom än att han träffar Gus Fring. Den som förväntar sig att se Fring göra något extremt, som vi är vana vid, kommer bli besviken. Istället är det mer fokus på Nacho, en av Salamancas hantlangare.

Michael Mando och Jonathan Banks i Better Call Saul
Foto: Netflix

Nacho är, till skillnad från många andra brottslingar, inte helt utan samvete. När hans chef vill använda hans pappas verksamhet som bas för sina narkotika-affärer, ser Nacho inte något annat val än att ta sin chef ur spel. Hans plan är lika desperat som den är smart. Frågan är om den är tillräckligt smart i en värld där brottslingar kan vara övernaturligt sluga. Nacho har medverkat i serien sedan start. Först var han bara ytterligare en brottsling som försökte småfiffla lite vid sidan av. I denna säsong växer hans karaktär till att bli någon man inte bara sympatiserar med, utan som man hejar på.

LÄS OCKSÅ: De 6 ädlaste karaktärerna i Game of Thrones

Dessvärre är seriens sämsta kort titelkaraktären. Det är inte det att Odenkirk är dålig. För det är han inte. Tvärtom är han väldigt bra som den munvige Jimmy. Men i den här säsongen börjar det bli mer än en aning tröttsamt med alla motgångar karaktären möter. Jag antar att tanken är att vi ska få se hur Jimmy slår i botten och transformeras till Saul på samma sätt Som Walter White transformerades till ”Heisenberg” i Breaking Bad. Eller så är tanken att Jimmy, den fattige advokaten och Jimmy, bondfångaren ska smälta samman till den sliskige Saul. Denna resa börjar alltså bli väldigt tröttsam efter tre säsonger. Särskilt eftersom han är seriens huvudkaraktär.

Samtidigt är Better Call Saul som mest intressant, nästan briljant, när Jimmy drabbar samman med sin bror och vi får se hur konflikten påverkar dem. Det kommer nog aldrig att vara en serie jag hänger på låset för att se. Men jag kommer, med intresse, att fortsätta titta på denna välproducerade spinoff, vars långsamma tempo gör det möjligt att ge karaktärerna ett djup man inte ser i många andra serier.

Bäst: Nacho

Sämst: Jimmys ständiga motgångar

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL