Berts Dagbok. Foto: SF Studios Sverige

Berts dagbok (2020)

 • 1 tim 30 min
 • Komedi, Familj
Sebastian Ahokas
03 augusti 2020 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Charmigt och varmt när Bert raggar på tjejer igen

Älskade ängel, du du du du. Det är svårt att göra en lista över klassiska svenska intromelodier utan att ha med Lill-Babs odödliga låt. Därför är det svårt att inte le när tonerna inleder Berts återkomst till stora duken.

 • Regi:
  Michael Lindgren
 • Manus:
  Tapio Leopold
 • I rollerna:
  Hugo Krajcik, Yussra El Abdouni, Frank Dorsin, Björn Gustafsson m.fl.
Berts dagbok
Foto: SF Studios.

I nya långfilmen ska den glasögonprydde tonåringen Bert börja i högstadiet och ta sig an allt vad det innebär. Redan på skolbussen får Bert höra om skolans stjärna: Yoghurt-Leila. Sjävklart faller Bert hejdlöst för henne, bokstavligt talat, i matsalen. När hon med ett leende hjälper honom upp från golvet är fjärilarna i magen ett faktum. 

Problemet är bara att han går i sjuan och hon i nian, och är skolans drottning. Kan Bert få henne att märka honom? Han bestämmer sig för att göra allt han kan för att få hennes uppmärksamhet. Lyckligtvis går Leilas lillasyster Amira i Berts klass och han tänker att hon kan vara till hjälp i hans jakt på hans stora kärlek. Men allt går inte riktigt som han tänkt sig.

Mycket värme och humor i fin tappning.

När serien om Bert kom på mitten av 90-talet blev den snabbt en succé och är fortfarande omåttligt populär. Mycket tack vare den charmiga humorn, värmen och det vassa skildrandet av den hormonstinna tonåringen som precis upptäckt det motsatta könet. Att göra en nyversion på en klassiker som Bert kan vara svårt, men lyckligtvis får regissören Michael Lindgren (Grotesco) med delarna som gjort Bert odödlig.

Det är samma charmiga och oskuldsfulla Bert, samma elaka Klimpen och samma lilla rädda Lill-Erik. Vi känner igen samma barnsliga, vassa och småtykna humor och skämt som fick oss att skratta i tidigare böcker och filmer. Men vissa referenser och skämt är uppdaterade, bland annat om Svanenmärkt mat i matsalen, stödgrupp för tonåringar som lyssnat på Radiohead-album och överdrivna Marvelfilmer. Något som också fick mig att le i biostolen var alla cameos av tidigare rollinnehavare och andra välbekanta ansikten. 

Även om det finns mycket att gilla med "Berts dagbok" känns emellanåt repliker styltiga. Detta är ofta fallet med familjefilmer och här hade man kanske behövt skriva om den dialog som känns inläst. 

Sammanfattningsvis är "Berts dagbok" en härlig film för hela familjen med skämt som går hem hos unga som gamla. Trots några svagare stunder bjuder den på en hel del skratt och väldigt mycket värme & charm.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL