Belfast (2021)

Belfast (2021)

  • 1 tim 38 min
  • Drama
25 februari 2022 kl. 16:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

"Ge Belfast Oscarstatyetten direkt"

Har du också länge sökt efter en biografi som vågar bryta det tråkiga generiska Hollywood-formatet för "sanningsbaserade historier"? Sluta leta och se Belfast ögonblickligen. Missa inte denna otroligt charmiga film som varken drar sig från att vara rå, rolig eller sorglig.

  • Regi:
    Kenneth Branagh
  • Manus:
    Kenneth Branagh

Under slutet av 60-talet bor Buddy med sin mamma och pappa i Belfast. På deras Bullerby-idylliska gata växer han upp bland vänner och bekanta. Pappa jobbar i England under veckodagarna. Farmor och farfar bor några hus längre bort. 

En dag vänds den lugna tillvaron dramatiskt upp och ned när protestanter och katoliker drabbar samman. Grannar blir fiender och gränser sätts upp. Mitt i allt detta står Buddy med sin familj och försöker förstå vad som sker omkring dem. 

Kenneth Branaghs självbiografi "Belfast" är en vacker berättelse om en svår period i Nordirland och Irlands historia. Branagh skyr varken råhet eller komik. Tunga scener om familjens hårda ekonomiska bekymmer varvas med våldsamma gänguppror och roliga dansscener. Det är en spännande mix av känslor som Branagh lägger ut framför oss eftersom han vill att vi ska känna allt som lille Buddy känner.

Det svartvita fotot är både smutsigt och vackert på samma gång – ett medvetet val som tillåter filmen att leka med enstaka färginslag i kontrast mot det svartvita. Musik spelar också en viktig roll i filmen. Belfast-ikonen Van Morrison gick med på att låta Branagh använda hans låtar och komponerade även en ny till eftertexterna som blev Oscarsnominerad. 

Skådespelarna då? Kenneth Branagh själv är skådespelare i grunden vilket kanske förklarar de fantastiska insatserna från ensemblen. Judi Dench och Ciarán Hinds är välförtjänt birollsnominerade inför den kommande Oscarsgalan. Caitriona Balfe från The Outlander och Jamie Dornan står för riktigt fina insatser som Buddys mamma och pappa. Och givetvis även Jude Hill som spelar huvudpersonen Buddy. 

"Galan behöver inte hållas i slutet av mars"

Vad landar vi då i? Givetvis i en av de absolut mest vassa filmer under de senaste åren. På dryga en timme och fyrtio minuter hinner vi följa en familjs kamp för en dräglig tillvaro genom sorg och glädje. Ska de lämna allt de känner till bakom sig och satsa på en bättre framtid? Eller ska de stanna kvar och behålla hoppet om Belfast. 

Kenneth Branagh sa det bäst själv när han dedikerade filmen såhär: "För de som lämnade, för de som stannade och för alla de som vi förlorat". Lägg till för alla oss andra som vill uppleva en fantastisk film så är det komplett. Ge "Belfast" Oscarstatyetten direkt så behöver inte ens galan hållas i slutet av mars.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL