Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Beck - Ditt eget blod

Beck - Ditt eget blod

  • Thriller
Sebastian Håkansson | Recension
13 november 2019
Sebastian Håkansson | Recension
13 november 2019

Filmtopp har recenserat den senaste Beck-filmen "Ditt eget Blod".

  • Regi:
    Mårten Klingberg
  • Manus:
    Mårten Klingberg
  • I rollerna:
    Peter Haber, Kristofer Hivju, m.fl
Beck ditt eget blod
Scen ur "Ditt eget blod". Foto: C More.

Film: Ditt eget blod

Regi: Mårten Klingberg

Manus: Mårten Klingberg

Med: Peter Haber, Kristofer Hivju, m.fl

Genre: Thriller

En dödsmisshandel i Jordanien och ett försvinnande av en ung kvinnan i Stockholm kopplar samman Säpo och Beck-gruppen. Det kan nämligen finnas en vag koppling till IS mellan de båda brotten och ett hot mot Sverige.

Martin Beck har slutat som polis, men blir involverade när chefen på Säpo ber om hjälp. Han har i en äldre utredning kommit i kontakt med en av de misstänkta förövarna och ska försöka få till ett möte med dennas föräldrar. Något motvilligt går han med på att hjälpa till och ganska snart växer utredningen till något större.

Att bevittna den 35:e Beckfilmen, Ditt eget blod, är ungefär som att åka Öresundståget mellan Malmö-Göteborg. Med för många stopp och låg hastighet kommer tittaren aldrig fram i mål. Tempot är otroligt lågt och trots den goda manusidén känns berättelsen inte riktigt genomarbetad. Dialogen är riktigt trött,  men frågan är om inte Peter Haber är tröttare än någonsin i sin roll.

Recension ditt eget blod
Peter Haber och Kristofer Hivju i thrillern Beck-filmen "Ditt eget blod".

I denna förra filmen, Sista dagen (2016), ville Beck sluta för att lusten var borta och är det något som fattas i Ditt eget blod så är det just lust. Jag förstår faktiskt inte skälet eller huvudargumentet till varför Beck låter sig övertalas för att börja jobba igen. Det framkommer aldrig med någon vidare tydlighet för oss tittare.

Förvirringen blir inte mindre när Beck väl börja arbeta igen eftersom drivet och passionen i arbetssysslorna är som bortblåsta. Dessutom, det klichéartade argumentet ”jag har slutat” funkar en gång, men inte som ett mantra.

I dagarna efter nyår har flera TV-kanaler spänt bågen genom att flera TV-produktioner fått premiär samtidigt. Samtidigt som C More marknadsfört Ditt eget blod ordentligt har SVT kontrat med Bron säsong 4 och det blir slående vilken skillnad det är i produktionerna. I Brons säsongsinledning finns ett tempo och karaktärerna är inte avslagna utan engagerande. Framförallt finns det en ständig spänning. I Ditt eget blod blir det aldrig speciellt spännande.

Detta är den första filmen av totalt fyra nya Beck-filmer som kommer att ha premiär under våren 2018. Det kan bara bli bättre.

Sämst: Ljudeffekterna i filmens inledande actionscen.

Bäst:  Idén på berättelsen är bra med ett synnerligen aktuellt tema.

Visst finns det riktigt bra Beck-filmer! Spana in vår lista med de bästa Beckfilmerna som har gjorts med Peter Haber i rollen.