Batman: The Killing Joke (2016)

Batman: The Killing Joke (2016)

 • 1tim 16min
 • Action, Animerat
August Klittmar | Recension
01 januari 2017
August Klittmar | Recension
01 januari 2017
 • Regi:
  Sam Liu
 • Manus:
  Brian Azzarello, Brian Bolland
 • I rollerna:
  Kevin Conroy, Mark Hamill, Tara Strong, Ray Wise m.fl.

killing-joke

”Vad gör det för nytta att skicka mig till mentalsjukhuset om jag inte bryr mig?” – Jokern.

Så uttrycker sig den mest intressanta serietidningsskurken genom tiderna i Sam Lius animerade film Batman: The Killing Joke, som nyligen släpptes på Apple Store. I filmen röstas Jokern av Mark Hamill, och jag kan inte säga annat än att han gör ett fullkomligt fenomenalt jobb när han gjuter liv i clownen.

Handlingsmässigt håller filmen högt tempo. Så högt att regissör Liu inte bara har lyckats få till en intressant konflikt mellan Batman och Jokern, utan också har hunnit utforska Batmans relation till sin medhjälpare, Batgirl. I själva verket heter hon Barbara Gordon, och är poliskommissarien Jim Gordons dotter. På nätterna tycker hon om att hänga med Batman på biljakter, och hjälpa honom att stoppa rånare. Detta är vår plågade Bruce Wayne måttligt road över, då Batgirl gärna gör som hon själv vill utan att rådfråga honom. Trots deras ansträngda förhållande återfinns det ändå en gnutta av vad man skulle kunna kalla kärlek.

FILMTIPS: Fantompojken – Franskt deckaräventyr för alla åldrar

Regissör Liu är smart i att låta filmens första halva handla om detta. På så sätt får tittaren en chans att bilda sig en uppfattning om våra hjältar (vi måste ju få förstå deras handlingar), och när Jokern senare bestämmer sig för att rymma från det mest ökända fängelset i Gotham, sätts allas liv på spel.

Vad som följer sen är Jokerns tillskruvade plan att bevisa hur lite det egentligen krävs för att någon ska gå från vettig till galen (detta speglas i tillbakablickar från Jokerns tid som misslyckad komiker). Han ger sig på familjen Gordon och Batman samtidigt som han tvingar på dem sin cyniska verklighetsbild. I en scen väljer Jokern att uppträda med ett kort musikalnummer i vilket han ger uttryck för världens alla problem. Det är fullständigt lysande och bland det bästa jag sett i år.

Batman: The Killing Joke är en dyster skildring av Batman-världen, och Mark Hamills skrämmande Joker är minnesvärd mycket tack vare det välskrivna manuset (var extra uppmärksamma på hans sista skämt). Detta är riktigt, riktigt bra.