Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bates Motel

Bates Motel (2013-)

  • 10 x 45 min
  • Thriller
Axel Diedrichs | Recension
11 februari 2016
Axel Diedrichs | Recension
11 februari 2016

Har du sett serien om Norma och Norman Bates?

Hur blev Norman Bates en psykotisk mördare? I Bates Motel får vi en version av Normans förvandling till den person han är i Alfred Hitchcocks banbrytande skräckfilm Psycho.

  • Manus:
    Anthony Cipriano, Carlton Cuse, Kerry Ehrin
  • I rollerna:
    Vera Farmiga, Freddie Highmore, Max Thieriot m.fl.
Bates Motel
Foto: A&E Television

Efter att ha mist sin make vill Norma (Vera Farmiga) tillsammans med sin tonårsson Norman (Freddie Highmore) börja om på nytt. De flyttar till den välomtalade småstaden White Pine Bay och öppnar ett motell.

Väldigt tidigt inser de att staden inte är vad den verkar och att den drivs av korrupta typer. Det som skulle bli en enkel omstart blir istället en kamp om att undvika trubbel och att ta upp sitt förflutna.

Läs också: Bästa TV-serier 2015

Highmore har tagit sig ann uppgiften att tolka en av filmhistoriens mest intressanta och betydande filmkaraktärer. Med sitt pojkaktiga tillvägagångssätt porträtterar han den komplexa "mammas-pojken" trovärdigt. Det som främst skiljer Highmores porträtt av Norman Bates från Anthony Perkins (i originalfilmen) är att han i serien har medvetna stunder där hans inre mörker träder fram. Jag imponeras stort av Highmore som inte bara gör sin mest intressanta roll hittills, utan också visar upp ett brett skådespelarregister.

Recension: Bates Motel
Foto: A&E Television

Seriens stora stjärna är däremot inte Highmore, utan Farmiga som på ett fängslande sätt tolkar en filmkaraktär många av oss åskådare egentligen vet väldigt lite om. I serien är Norma labil och pendlar ständigt mellan att bete sig vuxet och barnsligt. Med sin roll får Farmiga utrymmet att kväva tittaren med sin intensitet och det är stundtals riktigt utmanande.

Samtliga karaktärer bär på en mystik och ju mer deras hemlighetslager skalas av, desto mer spännande blir de. Säsongerna spar inte på krutet och de har varit spännande från första avsnittet. Men Bates Motel är inte i klass med nutidens giganter som House of Cards och Fargo och det beror mycket på att idéerna inte är lika många. Från den första säsongen till den tredje, fortsätter vissa av seriens handlingar och det hela blir utdraget. Det känns som att manusförfattarna har brist på idéer.

Det är synd att skaparna begränsar händelseförloppet eftersom förutsättningarna för att odla fram spännande birollskaraktärer är väldigt bra. Hur många skumma gäster rymmer inte på ett motell?

Bäst: Säsongerna har enbart 10 avsnitt och det gör de olika berättelserna tajtare.

Vad tycker du om "Bates Motel"?