Will Smith och Martin Lawrence i Bad Boys For Life. Foto: Sony Pictures Releasing.

Bad Boys For Life (2020)

 • 2 tim 3 min
 • Action
Andreas Ziegler
18 januari 2020 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Riktigt ”bad” – det är med i titeln.

Will Smith och Martin Lawrence är tillbaka i "Bad Boys For Life". Lökig dialog, rörig action och klumpig sentimentalitet. Detta är mer ”bad” än någonsin.

 • Regi:
  Adil El Arbi & Bilall Fallah
 • Manus:
  Chris Bremner, Peter Craig & Joe Carnahan
 • I rollerna:
  Will Smith, Martin Lawrence, Jacob Scipio, Kate del Castillo m.fl.

Mike Lowrey (Will Smith) och Marcus Burnett (Martin Lawrence) börjar bli till åren. Medan Marcus funderar på att gå i pension, är Mike mer sugen på action än någonsin. De får det hett om öronen när en hämndlysten kartelledares änka (Kate del Castillo) och hennes son (Jacob Scipio) ställer in siktet på Mike.

Den första Bad Boys kom ut 1995. I den fick vi för första gången stifta bekantskap med narkotikapoliserna Mike Lowrey och Marcus Burnett. Michael Bay stod för regin. Det var actionpackat, snyggt filmat, hade en bra skurk och bjäbbandet mellan de två karaktärerna var underhållande. Bay är en regissör vars förmåga åldras som mjölk. Bad Boys II var rörig, dialogen var klumpig och våldet var bitvis sadistiskt. Bay återvänder dock inte för att regissera Bad Boys for Life. Så det kan inte bli värre i alla fall. Trodde jag.

Det är mer bjäbb i ”Bad Boys For Life”. MYCKET mer bjäbb. Tanken är att det ska vara kul. 10 % av skämten landar, tack vare Lawrence. Resten känns oerhört krystade. Marcus är gammal, men vill inte ha glasögon på sig. Höhö. En yngre polis kallar Mike ”farfar”. Höhö. Marcus gråter när han får hålla sitt barnbarn. Hö.

Det mesta håller lägsta klass

Manus, regi och skådespeleri håller lägsta klass genom det mesta av filmen. Lawrence känns mest högljudd medan Smith verkar ha tappat den tajming som en gång i tiden gjorde honom känd som The Fresh Prince of Bel Air. När Mike ska bli allvarlig är det oerhört svårt att förstå hur Will Smith någonsin kunnat vara nominerad till en Oscar. Fast han kan ha en Razzie-nominering (sämsta skådespelare) till på G.

Visst flyger kulor till höger och vänster och eldiga explosioner briserar regelbundet. Bad Boys For Life är dock ett ypperligt exempel på skillnaden mellan ”mycket” och ”intensivt”. Det känns aldrig spännande trots all action. Ofta på grund av att vi tas ur ögonblicket när de dåliga pojkarna fortsätter bjäbba om glasögon.

Det enda som räddar ”Bad Boys For Life” från bottenbetyget är att Lawrence alltså lyckas med ungefär 10 % av skämten. På IMDb står det att ”Bad Boys 4” har gått in i förproduktionsstadiet. Så det kommer mera. Dessvärre.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL