Ash vs Evil Dead

Ash vs. Evil Dead (2015-)

  • 10 x 30 min
  • Komedi
Axel Diedrichs
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 15:51 | Publicerad 03 december 2015 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sam Raimis kultkoncept Evil Dead är tillbaka i nytt format.

  • Manus:
    Ivan Raimi, Sam Raimi, Tom Spezialy (skapare)
  • I rollerna:
    Bruce Campbell, Ray Santiago, Dana DeLorenzo, Lucy Lawless, Jill Marie Jones m.fl.

Det har gått trettio år sedan barnsliga Ash (Bruce Campbell) senast monterade på sig sin motorsågsarm för att göra köttfärs av döingar. Under tiden har han levt som en eremit i sin husvagn och förnekat sitt förflutna. Ash är inte bara hopplös mot sig själv utan även mot alla som korsar hans väg.

När en demonisk förbannelse omvandlar människor till blodtörstiga varelser inser vi fort att Ash är ämnad att göra en sak, nämligen samma sak han gjorde för trettio år sedan... Tillsammans med sina två kollegor, Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo) ska Ash rädda världen ifrån förgörelse.

Antihjälten Ash är främst ett svin mot kvinnor, vilket är anmärkningsvärt i dagens populärkultur, men skaparna har vägt upp detta med tre starka och drivna kvinnliga karaktärer som alla är viktiga för serien. Kelly är tillsammans med polisen Amanda (Jill Marie Jones) och mystiska Ruby (Lucy Lawless) bärande figurer med ett laddat känsloregister.

Sam Raimi regisserade samtliga Evil Dead-filmer, men till serien har han enbart stått för piloten (en series allra första avsnitt). Trots det ser man tydligt hans fingeravtryck på följande avsnitt, främst i seriens visuella stil och kameraarbete.

Hur bra fungerar "Evil Dead" som TV-serie?

Foto: Starz
Foto: Starz

Avsnitten är knappt trettio minuter långa men hittills gör de nog ingen besviken med mängden splatter och one-liners. Det är kul till en början men dessvärre är det bara actionhjältesekvenserna som är seriens kött och blod och handlingen förs långsamt framåt. De första två avsnitten flöt på bra när vi fick lära känna våra huvudkaraktärer och det fanns en drivkraft i berättelsen, men nu (efter fem avsnitt) håller jag på att tröttna. De avsnitt som vid slutet saknar en cliffhanger har gjort det svårt för mig att fortsätta på nästa.

Har du inte sett någon av filmerna behöver du inte rygga för att kolla på serien, den är nämligen så pass enkel att hänga med i och, som många producenter vill ha sina investeringar, anpassad för grottmänniskor.

Än så länge har inte Ash vs. Evil Dead levt upp till hajpen men som tur är kvarstår fem avsnitt att vända på steken med och lämna ett starkt avtryck hos mig.

Bäst: En kort men snyggt uppbyggd scen i avsnitt fem som kändes fräsch. Hint: den innehåller marijuana och hagelgevär.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL