Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Asako I & II

Asako I & II (2018)

 • 1 tim 59 min
 • Drama, Romantik
Eric Diedrichs | Recension
05 mars 2020
Eric Diedrichs | Recension
05 mars 2020

Mystiskt kärleksdrama imponerar.

"Asako I & II" är ett annorlunda och mystiskt kärleksdrama där ett tungt orosmoln ständigt hänger över åskådaren.

 • Regi:
  Ryûsuke Hamaguchi
 • Manus:
  Ryûsuke Hamaguchi, Sachiko Tanaka, Tomoka Shibasaki (roman)
 • I rollerna:
  Erika Karata, Masahiro Higashide m.fl.

Asako är en tillbakahållen ung kvinna. När hon en dag uppmärksammas av egensinnige Baku blir hon störtförälskad. Det spelar ingen roll att han har en vild kalufs, utger destruktiv energi och följer varenda nyck han får. De blir ett par, men en dag försvinner han spårlöst. Två år senare möter hon Ryohei – en exakt kopia av Baku till utseendet men helt annorlunda som person. Efter en viss tvekan från Asakos sida blir de ett par. Men älskar hon honom för den han är eller för att han ser ut som Baku?

Asako I & II är ett annorlunda triangeldrama där förhållandets tredje part mer eller mindre förblir ett mysterium. Hela tiden hänger ett tungt orosmoln vilar över åskådaren. Vad hände egentligen med Baku och vad händer om han kommer tillbaka? Utan att det egentligen sägs rakt ut, förstår vi att Asako undrar detsamma.

Välspelad "ramen-realism".

Japansk film är många gånger välspelad och Asako I & II är inget undantag. Erika Karata gör en skarp rolltolkning av närmast provocerande passiva Asako och Masahiro Higashide är så pass trovärdig som vitt skilda Baku och Ryohei att jag måste kolla upp om de verkligen spelas av samma skådespelare.

Vad som verkligen särskiljer Asako I & II är den filosofiska frågan om hur genuin Asakos kärlek till Ryohei kan vara och inblicken vi får i det japanska samhället. Det mesta är skildrat med stark naturalistisk prägel, låt oss kalla det "ramen-realism", där de sociala spelreglerna ständigt står i fokus med skam-skräck, hierarkier och artiga plattityder. Kvinnans roll är passiv med stående tacksamhetsskulld till mannen. Därtill har vi den kollektiva längtan efter individualism som gestaltas genom en gemensam beundran för Baku. Han gör precis vad han vill göra utan att bry sig om samhällets normer.

I det stora hela är "Asako I & II" en fascinerande film som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

MER LÄSNING:

De 10 bästa japanska skräckfilmerna

Bekanta dig med Akira Kurosawa

Weathering With You – Mästerlig anime