Recension: The Enfield Poltergeist (säsong 1)

Recension: The Enfield Poltergeist (säsong 1)

  • 4 x 60 min
  • Dokumentär, Skräck
  • Apple TV+
26 oktober 2023 kl. 20:10
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ryslig miniserie på Apple TV+

Den prisvinnande dokumentärregissören Jerry Rothwell är aktuell med en hårresande skräckdokumentär som utforskar fallet som inspirerade "The Conjuring 2".

  • Regi:
    Jerry Rothwell
  • I rollerna:
    Olivia Booth-Ford, Christos Lawton, Daniel Lee m.fl.

Upplev den skrämmande sanna historien om världens mest berömda poltergeistfall – med originalljudinspelningar som fångades upp i samband med utredningen inne i hemmet där händelserna utvecklade sig. Enfield-poltergeisten terroriserade inte bara familjen Hodgson när de under slutet av 70-talet levde i huset, utan har kommit att bli lite av en legend inom det paranormala. En legend som berör en av våra största rädslor – att människor är kapabla att skada oss även från andra sidan graven.

Recension: The Enfield Poltergeist (säsong 1)
Foto: Apple TV+

Fallet som inspirerade The Conjuring 2

I The Enfield Poltergeist bjuds vi in att ta del av de exklusiva ljudklipp som fångades under utredningen av poltergeistaktiviteten som terroriserade familjen Hodgson mellan 1977 och 1979, där mycket av aktiviteterna kretsade kring systrarna Janet och Margaret.

Rapporter om möbler som flyttades av sig själva, mystiska knackningar och mindre föremål som kastades genom luften markerade början på familjens mardröm och det dröjde inte länge innan det eskalerade. Händelserna har utretts av medlemmar från "the Society for Psychical Research" som är splittrade kring frågan om fallets äkthet.

Fallet som skildras i miniserien är det som inspirerade handlingen i The Conjuring 2 (2016).

Foto: Apple TV+

För skräckfantasten eller den nyfikne

Oavsett om man är skräckfantast med ett intresse att lära sig historien bakom många populära filmer och serier, eller bara nyfiken på det övernaturliga och oförklarliga så är Jerry Rothwells dokumentär definitivt något att rekommendera. De obehagliga ljudinspelningarna och intervjuerna med både närstående till familjen och utredare, tillsammans med ett väldigt varmt filmiskt bildspråk, gör att dokumentären skiljer sig från de typiska skräckbaserade medierna, vilket gör den njutbar även för oss mer lättskrämda.

Det är något väldigt speciellt med frågan kring spöken och livet efter detta som har fångat människors intresse genom tiderna, oavsett om det är grundat i hopp om att individen inte bara tar stopp efter sin död eller ett mer makabert intresse. Det är också en fråga som har två väldigt distinkta poler – de som tror och de som förnekar. Och att dessa frågor fortfarande är obesvarade efter så många år av forskning och utredningar är vad som gör det paranormala fenomenet så oerhört fascinerande.

“The Enfield Poltergeist” finns nu att streama på Apple TV+.

NÄSTA ARTIKEL