Första bilderna från Noomi Rapace rymdserie Constellation

Recension: Constellation (säsong 1)

  • 8 x 55 min
  • Thriller
  • Apple TV+
Eric Diedrichs
09 februari 2024 kl. 09:02
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

I rymden kan ingen förstå vad som händer

Noomi Rapace spelar astronaut i Apple TV+ nya rymdserie "Constellation". Filmtopps Eric Diedrichs har smygtittat på hela säsongen.

  • Skapare:
    Peter Harness
  • I rollerna:
    Noomi Rapace, Jonathan Banks, James D'Arcy m.fl.

Vad har Joel Kinnaman, Rebecca Ferguson och Noomi Rapace gemensamt? Förutom att vara några av våra älskade "Hollywood-svenskar" frontar de alla varsin sci-fi-serie på Apple TV+. Den amerikanska streamingtjänsten tycks helt enkelt inte kunna få nog av att försätta oss svenskar i märkliga framtidsscenarier.

Bland For All Mankind, Silo och tillskottet Constellation är den sistnämnda helt klart den märkligaste av dem. Noomi Rapace spelar astronauten Jo, som dras in i ett slags psykologiskt thrillermysterium i kvantfysikens tecken. Vad är det som händer? Högst oklart, men inledningsvis är det väldigt spännande. Och sjukt snyggt.

Från rymden till Sverige

En katastrof inträffar, allt ställs till sin spets och astronauterna svävar genom sin rymdstation bland bloddroppar medan syret håller på att ta slut. Väl nere på jorden i de svenska skogarna, för det är på vår planet som resten av avsnitten utspelas, börjar Rapaces karaktär drabbas av obehagliga syner. Vad var det egentligen som hände där uppe? Minnet är dåligt med. Efter att ha mottagits som en hjälte tvingas hon igenom korsförhör.

Så långt är Constellation alldeles utmärkt. Inte heller blir det sämre av att Jonathan Banks (Breaking Bad) spelar en surmulen f.d. astronaut som numera bedriver någon märklig sorts forskning, till synes kopplad till vad som skedde där ute i kosmos. Även James D'Arcy är nämnvärd i rollen som Jos make. Den perfekte familjefadern är kanske inte ett helgon trots allt.

Constellation
Jonathan Banks i "Constellation". Foto: Apple TV+

Ambitionerna kväver potentialen

Dessvärre har de också en dotter, Alice (Rosie Coleman), vars ständiga gnällande tär på mina stackars nerver. Coleman gör en bra insats, det är inte hennes fel, men rollen är ruggigt ensidig och enerverande. Nu är hon inte ensam om att dra ner helhetsbilden. Manuset är rätt rörigt och logiken går inte riktigt helt ihop med effektsökande inslag som mest känns efterkonstruerade. Man vill lite för mycket helt enkelt utan att vi får en ärlig chans att umgås med karaktärerna och komma dem närmare.

Constellation är snygg och ambitiös. En serie med potential. Tyvärr lyckas den aldrig leva upp till vad öppningsavsnittet lovar. Trots bra skådespel, trots roliga idéer.

"Constellation" har premiär på Apple TV+ den 21 februari.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL