Jason står i en lagerlokal med sin utrustning.

Recension: Dark Matter (säsong 1) – lika fängslande som fascinerande

 • 9 x 45–60 min
 • Drama, Thriller, Sci-Fi
 • Apple TV+
Olivia Samuelsson
08 maj 2024 kl. 10:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett välgjort sci-fi-äventyr i universums olika verkligheter

I dag, den 8 maj, är det premiär för "Dark Matter" på Apple TV+ och den nya sci-fi-serien är lika fängslande som den är fascinerande.

 • Skapare:
  Blake Crouch
 • Regi:
  Jakob Verbruggen
 • I rollerna:
  Joel Edgerton, Jennifer Connelly, Alice Braga, Jimmi Simpson m.fl.

Följande recension är baserad på de två första avsnitten av "Dark Matter".

Sci-fi-serien "Dark Matter" följer fysikprofessorn Jason Dessen (Joel Edgerton) som lever ett lugnt och behagligt liv med sin fru Daniela (Jennifer Connelly) och tonårsson Charlie (Oakes Fegley). Men när Jason en sen kväll är på väg hem från den lokala puben blir han överfallen och när han vaknar är inget sig likt. Hans hus ser helt annorlunda ut och han kan inte hitta sin fru och son någonstans. Människorna omkring honom verkar dessutom känna honom, även om han inte har en aning om vilka de är. 

Sakta sjunker sanningen in hos Jason och han inser att han befinner sig i en parallell verklighet. Ett liv som liknar hans men som ser annorlunda ut eftersom han har gjort andra livsval i den här verkligheten. Fast besluten om att ta sig tillbaka till sin familj och det liv han känner måste Jason försöka hitta hem genom den labyrint av verkligheter som universum består av. 

"Dark Matter" är regisserad av Jakob Verbruggen och är baserad på Blake Crouchs hyllade bok med samma namn. 

Jason och Daniela står bredvid varandra med armarna i kors.
Foto: Apple TV+

En historia som gör sig bra i serieformat 

Ibland kan det verkligen märkas när en serie eller film är baserad på en bok. Det känns som det finns ett annat djup i karaktärerna och världen kan vara mer välbyggd. Det här är exakt ett sådant exempel. Vi får följa ett nät av intressanta karaktärer och det som gör det hela ännu mer intressant är att vi får se flera olika versioner av dem i olika verkligheter. Själva historien gör sig bra i ett serieformat, där spänningen byggs upp för varje avsnitt och berättelsen får tid att utvecklas utan att stressas framåt. 

Vi ser även imponerande skådespelarinsatser från bland andra Joel Edgerton och Jennifer Connelly, som i de första avsnitten porträtterar olika versioner av sina karaktärer på ett sätt som gör att det går att se hur mycket de skiljer sig åt trots att de är samma personer. 

LÄS ÄVEN: Filmer och serier att streama i maj 2024 

Jason sitter i ett förhörsrum, med flera åskådare.
Foto: Apple TV+

En serie som spelar på vår nyfikenhet

Vi vet alla att våra liv präglas av de beslut vi tar och många av oss kan säkert inte låta bli att undra hur livet hade sett ut om man hade gjort ett annat val. Det finns en nyfikenhet att få veta vad som hade kunnat vara hos de flesta av oss och Dark Matter är en serie som spelar på den nyfikenheten på ett mästerligt vis. Själva historien är lika fängslande som den är fascinerande och serien berättar det hela på ett snyggt sätt.

I de första avsnitten vävs information om både fysik och filosofi in på ett naturligt vis, vilket förser tittaren med vad den behöver veta för att förstå utan att skriva det på näsan. Trots de olika verkligheterna och dubbletter till karaktärer är det även lätt att förstå och följa med i handlingen.

Under all spänning och fascination går det dessutom att urskilja ett budskap. Uppskatta det du har. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan.

"Dark Matter" är en välgjord och spännande serie som verkligen sticker ut. 

De två första avsnitten av "Dark Matter" finns att streama på Apple TV+ den 8 maj. Därefter kommer det ett avsnitt i veckan. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL