Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ankdammen

Ankdammen (2019)

 • 1 tim 38 min
 • Komedi
André Sao Pedro | Recension
03 juli 2019
André Sao Pedro | Recension
03 juli 2019

”Ankdammen” är en ambitiös och skruvad svensk komedi där skrattet tyvärr fastnar i halsen.

I ”Ankdammen” har regissören Robert Andersson sneglat på amerikansk slapstick när tre barndomsvänner hamnar i alla möjliga bisarra missöden. Dock saknar humorn finess och blir snabbt ointressant.

 • Regi:
  Robert Andersson
 • Manus:
  Robert Andersson
 • I rollerna:
  Victor von Schirach, Zardasht Rad, Amanda Renberg m.fl.
De tre vännerna i Ankdammen är återförenade.
Foto: Nordisk Film.

I en svensk småstadsidyll lever Fredrik ett stillsamt liv. Han äger en kiosk, har en vacker flickvän samt ett fint hus. Hans trygga tillvaro hotas när barndomskompisen Patrik en dag muckar från fängelset, och när den knasige och problemsökande vännen Birger ansluter, är katastrofen ett faktum. Trion dras in i bisarra missöden där både polisen och en dansk rånarliga är dem hack i hälarna. 

Filmen bygger enligt regissören Robert Andersson på delvis verkliga händelser och är inspelad i Katrineholm. Trots att Ankdammen beskrivs som en dansk komedi går det inte att missa att Robert Andersson verkar vara ett fan av amerikansk slapstick. Sex- , avföring- och våldsskämten haglar titt som tätt. Problemet är dock att humorn saknar finess och skratten fastnar snabbt i halsen. 

Kända svenska ansikten som Leif Andrée och Sara Sommerfeld har biroller i filmen, men känns överraskande mätta i sin roller. 

Ankdammen hade mått bra av ett smartare manus där den mörka humorn hade fått briljans. Trots detta lär säkerligen filmen roa en yngre, pubertal målgrupp. 

För mer läsning, se vår lista över de bästa svenska filmerna 2019.

NÄSTA ARTIKEL