Gerard Butler i "Angel Has Fallen"

Angel Has Fallen (2019)

 • 2 tim
 • Action
Sebastian Ahokas
03 december 2019 kl. 11:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Angel Has Fallen” faller och har svårt att komma upp igen.

Gerard Butler är tillbaka som presidentens skyddsängel. Han får dock akta sig för sin arbetsgivare, som tror att han planerar att döda samma man han är hyrd att skydda. Filmen? Ja, den är som vilken actionrulle som helst.

 • Regi:
  Ric Roman Waugh
 • Manus:
  Robert Mark Kamen, Matt Cook, Ric Roman Waugh
 • I rollerna:
  Gerard Butler, Morgan Freeman, Nick Nolte m.fl.
Foto: Jack English

Mike Banning (Gerard Butler) har räddat viktigt folk tidigare, senast i London. Nu är han tillbaka och ska rädda presidenten (Morgan Freeman) – igen. Men när presidenten och hans enorma entourage av livvakter är på en fisketur attackeras gänget. Alla dör. Alla förutom presidenten och Banning, som genast blir misstänkt för mordförsök.

Banning tvingas fly och undvika Secret Service, samtidigt som han försöker rentvå sitt namn och visa att han är oskyldig. På vägen träffar han nya fiender och gamla bekanta, som hjälper honom på flykten genom USA. 

Det blir faktiskt lite spännande mot slutet.

Så var den alltså här, fortsättningen vi inte visste att vi behövde. Och frågan är om vi verkligen behöver den? Inledningsvis känns det mesta direkt kopierat från tidigare filmer i serien. Allt är precis som i London Has Fallen och Olympus Has Fallen. Ni minns det säkert. Banning försöker skydda presidenten och är en klassisk actionhjälte, samtidigt som han vill skydda sin familj. Nu har regissören Ric Roman Waugh dock lagt till att Banning har lite problem med nacken och äter tabletter. Spännande.

Men filmen försöker vara lite annorlunda och komma med något nytt. Förutom alla piller mot sina nackproblem har man faktiskt lagt till ett par tvister för att Angel Has Fallen inte ska vara en fullständig repris av sina föregångare. Tvisterna kanske inte är de mest chockerande, men bidrar ändå till att handlingen känns någorlunda ”fräsch” och intressant.

Precis som tidigare filmer i serien är Angel Has Fallen actionfilmernas actionfilm. Allt som en actionfilm ska ha finns med. Flera stora explosioner (tänk Michael Bay på steroider), långdragna biljakter, pistolskyttar som missar sitt mål och en FBI-agent som heter Johnson. Trots att det mesta känns igen och är lite förutsägbart, är det en behaglig film som underhåller. Tvisterna kan man snabbt räkna ut, men det gör inte så mycket - det är ju inte därför man ser på actionfilmer. För tro det eller ej så blir faktiskt filmen lite spännande i slutet. 

”Angel has fallen” kanske inte är den mest banbrytande eller intressanta filmen i år. Men om man bara vill se en klassisk actionrökare med lite pang-pang och explosioner är den ett bra val. Den underhåller dig i två timmar och du lämnar biografen relativt nöjd. Men det är ingen film du kommer att minnas om en vecka. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL