Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Michael B. Jordan och Jodie Tuner-Smith i Without Remorse. Foto: Amazon Prime

Without Remorse (2021)

 • 1 tim 49 min
 • Action
 • Amazon Prime
Andreas Ziegler | Recension
29 april 2021
Andreas Ziegler | Recension
29 april 2021

En av de bättre Tom Clancy-filmatiseringarna.

Det har gjorts många filmatiseringar av Tom Clancys böcker och "Without Remorse" är en av de bättre. Filmen bjuder på välkoreograferade actionsekvenser och en snårig handling.

 • Regi:
  Stefano Sollima
 • Manus:
  Taylor Sheridan och Will Staples
 • I rollerna:
  Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Guy Pearce, Brett Gelman

"Without Remorse" börjar som en klyschig hämndhistoria utan några större variationer. John Kellys (Michel B. Jordan) team och familj mördas av elaka ryssar och John bestämmer sig för att hämnas.

Men det är sällan så enkelt som det verkar när Tom Clancy har skrivit romanförlagan.

MER LÄSNING: Fem actionfilmer som förtjänar en Oscarsvinst

Action och politiska intriger.

Det har blivit ett antal filmatiseringar av böckerna Tom Clancy skrev under sin livstid. Ofta blandar böckerna politiska intriger med gammal hederlig action. Jag såg Påtaglig fara när den kom ut 1994 och när jag såg om den nyligen insåg jag att jag aldrig riktigt förstod handlingen den första gången.

Jag var tio år gammal på den tiden, så det kanske inte är så konstigt att jag inte kunde ta till mig politiska intriger. När jag såg om filmen insåg jag att det är just den politiska konspirationen som är filmens behållning.

Jag har inte läst romanförlagan till "Without Remorse", men jag blir faktiskt rätt sugen efter att ha sett filmen. För, likt Påtaglig fara, är det de politiska intrigerna som ger filmen mycket av dess tyngd. Liknelserna med schackpjäser används flera gånger i filmen. John Kelly anser sig själv vara en bonde, en pjäs som visserligen är användbar, men som kan offras utan vidare mycket eftertanke.

Frågan är vem som egentligen är brädets kung?

"Without Remorse" har marknadsförts som en actionrökare. Ibland klipps en trailer så att actionsekvenserna ser bättre ut än vad de faktiskt är. Without Remorse är en film som håller vad trailern lovar – den kommer inte göra actionfantasterna besvikna. Det finns ett antal spännande och svettiga sekvenser i filmen.

Platta karaktärer.

Betyget blir dock inte högre än en trea. Jag är av åsikten att en film bara är så bra som dess karaktärer. Och de här karaktärerna är ack så platta. Michael B. Jordan kan vara riktigt bra, men i Without Remorse är han rätt tråkig, vilket kan sägas om samtliga skådespelarinsatser. Inte för att dialogen kan sägas vara särskilt intressant; det är inte som att de hade speciellt mycket att jobba med.

MER LÄSNING: Michael B. Jordan protesterar mot polisvåldet

För actionfantasten.

Karaktärerna är motiveringen till att betyget inte blir högre än en trea, men det är fortfarande en av de bättre filmatiseringarna av Tom Clancys verk. De politiska intrigerna sitter riktigt bra. Och som actionrökare tror jag inte att Without Remorse kommer att göra någon besviken.

 

NÄSTA ARTIKEL