The Mauritian. Foto: Amazon Prime

The Mauritanian (2021)

 • 2 tim 9 min
 • Drama, thriller
 • Amazon Prime
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 01 juni 2021 kl. 17:06 | Publicerad 29 maj 2021 kl. 16:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Brutal skildring om livet på Guantanamo.

Den mauretanske medborgaren Mohamedou Ould Slahi satt inspärrad på det ökända fängelset på Guantanamo. Nu skildras hans tid i fångenskap i Amazons nya film med bland annat Jodie Foster och Benedict Cumberbatch.

 • Regi:
  Kevin Macdonald
 • Manus:
  Michael Bronner, Rory Haines, Sohrab Noshirvani
 • I rollerna:
  Tahar Rahim, Jodie Foster, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley

Mohamedou Ould Slahi överlämnades 2002 till amerikanska myndigheter då han misstänktes ha kopplingar till terrorattackerna 11 september. Efter att Slahi, eller Mauritiern som han kallas, hamnat i USAs händer slussades han runt mellan olika fängelser innan han till slut hamnade på Guantanamo. 

Där utsattes han för tortyr och pressades under mycket hårda förhållanden - helt utan varken dom eller åtal. Efter ett par år fick Slahi  advokaten Nancy Hollander (Jodie Foster) och en lång rättsprocess för att bli fri inleddes. Men då Guantanamo mer eller mindre helt ligger utanför USA:s vanliga rättssystem blir det en hård kamp för Hollander och Slahi som möter motstånd från alla möjliga instanser. 

Lyckas inte ta vara på spännande berättelse.

Det är något med Guantanamo som både fascinerar och skrämmer. Därför fick Amazons The Mauritian mitt hundraprocentiga fokus när jag läste om handlingen. Det är en sorts blandning mellan något som är både mystiskt och okänt då det inte är många människor eller information som kommer ut från stället. Samtidigt som det också är fruktansvärt och obehagligt det som under åren faktiskt kommit ut från fängelset. Slahi och hans redogörelse från fängelset är en sådan sak.

Berättelsen om Slahi och hans liv på fängelset borde vara en relativt enkel sak att göra en mycket gripande film om. Det är nästan som att göra mål på ett öppet mål med hjälp av hans genomgående redogörelse som släpptes 2015. Dessutom är den juridiska kampen kring honom minst lika spännande och ständigt aktuellt. Tyvärr lyckas inte filmens regissör Kevin Macdonald (Last King of Scotland) riktigt ta vara på berättelsen utan ger oss en relativt långdragen och seg film som inte riktigt lyckas engagera.

Tahar Rahim gör rollen som Slahi både bra och stundtals väldigt gripande, främst under vissa rätt jobbiga tortyrscener. Det känns verkligen klaustrofobiskt tack vare det mindre bildformatet vid dessa scener. Däremot är hela den juridiska biten långtråkig och lyckas inte fånga mig, trots att Jodie Foster är i spetsen. Cumberbatch gör dock ett bra jobb som löjtnant Stuart Couch, även om hans sydstats accent är lite löjlig ibland. 

The Mauritanian borde vara en gripande och stark film. Istället blir det ett utdraget rättegångsdrama som aldrig riktigt kommer igång. Att påstå att det är tortyr att se filmen vore att överdriva, men ibland väntar jag nästan bara på att bli fri från filmen. Ett par starka skådespelarinsatser och en i grunden intressant handling räddar filmen.

NÄSTA ARTIKEL