Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension av Goliath säsong 4

Goliath (säsong 4)

  • 8 x 50 min
  • Drama
  • Amazon Prime
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
10 oktober 2021
Filmtopp
Jonatan Blomberg | Recension
10 oktober 2021

Goliath” avslutar med en lysande sista säsong

Billy Bob Thornton återvänder till huvudrollen i en av David E. Kelleys mest underskattade och välgjorda tv-serier.

  • Skapare:
    David E. Kelley, Jonathan Shapiro
  • I rollerna:
    Billy Bob Thornton, Nina Arianda, J.K. Simmons m.fl.
Goliath
Foto: Amazon Prime Video.

Det känns som att jag recenserar någon av tv-skaparen David E. Kelleys (Big Little Lies) många tv-serier nästan en gång i månaden, men under det senaste året har det ”bara” blivit The Undoing, Big Sky, Big Shot, Nine Perfect Strangers och nu slutligen den sista säsongen av Goliath. Den före detta advokaten, som sadlade om till manusförfattare och tidigt skapade advokatserierna The Practice, Boston Legal, Lagens änglar och Ally McBeal, har med sin Amazon Prime Video-serie Goliath verkligen låtit alla hans gamla erfarenheter och förmågor förenas i något snudd på fantastiskt.

Billy Bob Thornton har spelat advokaten Billy McBride, som nu i fyra säsonger har stångats mot några av den amerikanska industrins olika megaföretag och blottlagt deras olagligheter i mål som både kommenterar vår samtid — och hur vi önskar att vi kunde sätta dit den verkliga versionen av dessa gigantiska företag. David (Billy) mot Goliath alltså.

I den fjärde säsongen möter Thornton en lika storspelande J.K. Simmons i rollen som VD för det amerikanska företaget som utvecklade och introducerade den första opioid-tabletten på marknaden. Ett hett ämne borta i USA med tanke på att det faktiskt varit en liknande rättegång i USA nyligen, där skaparna av den amerikanska opioidkrisen försöker komma undan sitt ansvar.

I händerna på Kelley, Thornton och Simmons blir berättelsen givetvis mycket mer spännande än vad det kanske inledningsvis låter som… men faktumet att Simmons exempelvis uppträder med en låt som heter ”Mr. Pain Killer” och att Thorntons karaktär har ett gäng kryptiska drömsekvenser efter skjutningen i den förra säsongen, gör att blandningen mellan det gravallvarliga och underhållande hamnar på en alldeles perfekt nivå.

Tyvärr släpptes den första säsongen av Goliath innan Amazon Prime Video hade börjat breda ut sig över världen och inte fanns tillgänglig här i Sverige, vilket var när den knep en Golden Globe-vinst för Thorntons skådespel (vilket faktiskt var en säsong jag själv inte gillade lika mycket som resten). Många har därför missat den här guldklimpen till serie, men nu finns alltså alla fyra säsonger tillgängliga att se — för alla som är sugna på något riktigt välgjort.

Med sitt höga betyg kvalar Goliath in på vår lista över årets bästa serier!

NÄSTA ARTIKEL