Recension: Furia (säsong 2) – mer på spel för norrmännen

Recension: Furia (säsong 2) – mer på spel för norrmännen

  • 6 x 60 min
  • Krim, Drama, Thriller
  • Amazon Prime
Sebastian Ahokas
19 april 2024 kl. 18:04
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den norska succéserien är tillbaka på en ny plattform

Två år efter terrorattentatet i Berlin växer sig ett nytt hot under ytan i Europa. Men hur stort hotet faktiskt är förstår först varken Asgeir eller Ragna i den andra säsongen av "Furia".

  • Skapare:
    Gjermund Eriksen
  • I rollerna:
    Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann, Hallvard Holmen m.fl.

År 2021 kom första säsongen av Viaplays norska dramathriller Furia (nu på Prime Video) där vi fick följa Asgeir och Ragna i deras infiltration av den högerextrema rörelsen i Norge. Nu är de tillbaka i andra säsongen – en säsong där mycket mer står på spel. Ett brutalt mord i Norge blir startskottet på något mycket stort.

Både Asgeir och Ragna levde lugna liv i Norge efter terrorattentatet, men efter mordet dras de båda på nytt in i en intensiv jakt mot klockan. Första spåren leder till Ungern och den ökända Ziminov. Men snart står det klart att spåret leder till något mycket större och något som riskerar att hota hela den europeiska demokratin. Hinner de stoppa hotet på nytt, eller är hotet för stort för Asgeir, Ragna och alla deras allierade?

Recension: Furia (säsong 2) – mer på spel för norrmännen
Foto: Prime Video.

Mer på spel när allt är uppskruvat

När Viaplay släppte första säsongen av Furia var jag en av många som fastnade direkt för den spännande och mycket verklighetstrogna serien. När Viaplay sedan lade ner eller tappade många av sina serier dök det direkt upp en oro. Skulle Furia inte få någon fortsättning? När Prime Video nu räddat serien är det till största delen glädje, men viss besvikelse efter ha sett den andra säsongen.

För den andra säsongen är en mycket bra säsong. Det är spännande, dramatiskt och med många vändningar. Precis som i första säsongen. Den kanske största skillnaden nu är att det direkt är ett stort problem. Det lite mer intima och vardagsnära som första säsongen kretsade kring i Norge finns inte riktigt kvar längre. Istället drar man på stort på alla parametrar och gasar på från första avsnittet.

Recension: Furia (säsong 2) – mer på spel för norrmännen
Foto: Prime Video.

Självklart kan man inte stanna i lilla Norge hela tiden om man vill göra en dramatisk serie om ett hot mot hela Europa. Men jag kan ändå sakna hur det sakta men säkert växte från en liten fjällstuga i Norge till något ännu större i den första säsongen.

Nu är det mer på spel, och det märks tydligt. Det fartfyllda är ännu mer fartfyllt och det dramatiska är ännu mer dramatiskt. Hotet är givetvis även det mer hotfullt. Precis som första säsongen är det svårt att slita sig när det drar ihop sig och serien verkligen kommer igång.

Men som sagt, någonstans längs vägen har man ändå tappat det jag kanske uppskattade mest med Furia. Närheten till det som faktiskt händer i verkligheten nu och den vanliga människan. Nu känns det stundtals mer som en Bondfilm där Bond jagar en ondskefull rörelse, självklart med en del skurkar med halvtaskig rysk brytning. Det känns bekant, gjort och inte särskilt vardagsnära.

Men med det sagt så är det fortfarande helt klart en sevärd säsong, egentligen oavsett om man såg första säsongen eller inte. Mycket action, spänning och en intressant handling om ett stort hot.

De tre första avsnitten av "Furia" säsong 2 finns nu på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL