Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Premiär för Cruel Summer på Amazon Prime

Cruel Summer (säsong 1)

  • 10 x 45 min
  • Drama, Thriller
  • Amazon Prime
Jonatan Blomberg | Recension
06 augusti 2021
Jonatan Blomberg | Recension
06 augusti 2021

Cruel Summer bjuder på spännande jakt på sanningen

Freeforms största tittarmässiga succé någonsin, har äntligen letat sig över till svensk streaming.

  • Skapare:
    Bert V. Royal
  • I rollerna:
    Froy Gutierrez, Olivia Holt, Chiara Aurelia m.fl.

MER LÄSNING:

Den första säsongen av "Cruel Summer" gick i mål redan i början av sommaren borta i USA – och gjorde det då som tv-kanalen Freeforms mest sedda originalserie någonsin. Freeform är en amerikansk tv-kanal som under många års tid har ägts av olika större bolag som Fox, ABC och sedan 2016 tuffade på mer eller mindre själva (även fast de ägdes av Disney), innan omstruktureringen efter att även Fox köptes upp av Disney.

Det som däremot alltid har varit synonymt med Freeform är att deras produktioner framför allt brukar rikta sig till ungdomar (eller ”unga-vuxna” som de kallas i USA). Serier som Grown-ish, Siren, Pretty Little Liars: The Perfectionists, Marvel’s Cloak & Dagger och Shadowhunters är exempel på några av kanalens andra ”mer populära” produktioner.

När det kommer till nya Cruel Summer har man däremot lyckats locka långt fler än ungdomarna till tv-apparaterna. Men med det sagt är serien fortfarande riktad mot den målgruppen i första hand – planerar du att ge serien en chans kan det vara bra att ha i åtanke.

En serie för både ungdomar och äldre nostalgiker.

Handlingen kretsar framför allt kring de två high school-ungdomarna Kate och Jeanette, där vår berättelse mer eller mindre utspelar sig simultant i tre olika sommartidslinjer mellan åren 1993–1995.

I den första tidslinjen råder det ingen tvekan om att Jeanette räknas in till skolans officiella nördgäng, medan Kate är skolans mest populära tjej. Under den andra tidslinjen är Kate spårlöst försvunnen medan Jeanette tycks ha klivit rakt in i hennes skor och till och med dejtar Kates gamla pojkvän. 

I den sista tidslinjen är Jeanette en av USA:s mest hatade människor. 

Allt detta står klart redan efter det första avsnittet och därefter låter de olika tidslinjerna oss tittare få en ökad förståelse för vad som egentligen hände, med en rad olika (mer eller mindre) oväntade vändningar kring våra förutfattade meningar. Här går det visserligen att gissa sig fram till ganska stora delar av vart handlingen egentligen är på väg, men resan dit berättas i alla fall på ett både spännande och underhållande sätt.

En stor anledning till seriens tittarmässiga framgångar verkar även ha varit faktumet att serien utspelat sig i just början av 90-talet. Efter att dagens ungdomar fallit för serien, verkar nämligen mängder av föräldrar eller andra 90-talsnostalgiker dragits in i handlingen och de analoga-miljöerna som existerade precis innan internets och mobiltelefonernas intåg.

Berättelsen i sig är möjligtvis inte varken ny eller särskilt imponerande, men den till synes perfekta mixen av 90-tal, mysterier och olydiga ungdomar, har ändå gjort "Cruel Summer" till en av sommarens mer behagliga och kravlösa tittar-upplevelser.

NÄSTA ARTIKEL