Michael Peña i A Million Miles Away. Foto: Amazon Prime

Recension: A Million Miles Away (2023)

 • 2 tim 1 min
 • Drama
 • Amazon Prime
Andreas Ziegler
15 september 2023 kl. 14:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den tråkiga jakten på lycka

"A Million Miles Away" är den sanna historien om den mexikanska bärplockaren som ville bli astronaut. Är det någon som undrar hur den här filmen kommer sluta?

 • Regi:
  Alejandra Márquez Abella
 • Manus:
  Bettina Gilois, Hernán Jiménez, Alejandra Márquez Abella
 • I rollerna:
  Michael Peña, Rosa Salazar, Garret Dillahunt, Sarayu Blue m.fl.

”Den amerikanska drömmen” kan förklaras som föreställningen att alla amerikaner, oberoende av socioekonomisk bakgrund, kan uppnå sina drömmar genom hårt arbete. Det har gjorts många amerikanska filmer på detta ämne, varav många inleds med orden ”Based on a true story”. Om ni frågar mig, har det gjorts för många filmer på detta ämne.

"A Million Miles Away" handlar om José Hernandez (Michael Peña), en enkel bärplockare från Mexiko som flyttar till USA och drömmer om att bli astronaut. Vägen dit är lång. För lång för att utgöra grunden för en film på två timmar.

Har ni någonsin undrat hur tråkigt det kan bli att titta på när folk plockar bär? Nu behöver ni inte undra längre. Foto: Amazon Prime.
Foto: Prime Video.

Tråkig första timme

Problemet med den här sortens filmer är att de flesta människor (ja, även amerikaner) lever rätt så ointressanta liv som inte motiverar en två timmar lång film. Efter en lagom långtråkig inledning där vi får följa José när han är liten, börjar han jobba som ingenjör och får utstå lite vardagsrasism. Han träffar en kvinna och gifter sig och skaffar många barn. Och så vill han bli astronaut också. Det känns som att detta faktum glöms bort ett antal gånger under filmens första timma.

Det känns som att filmen hade mått bra av att kapa stora delar av första timmen. I alla fall om filmen ska handla om en mexikansk bärplockare som vill bli astronaut.

Sedan ska det tilläggas att scenerna mellan José och hans fru, Adela (Rosa Salazar) är de som funkar bäst i filmen. Scenen när José träffar Adelas familj första gången är nog den bästa i hela filmen.

Michael Peña och Rosa Salazar har väldigt bra personkemi. Foto: Amazon Prime.
Foto: Prime Video.

Sista timmen är inte bättre

"A Million Miles Away" känns som två filmer, en film om ett par och en film om en man som vill bli astronaut. Problemet är de två delarna inte går ihop särskilt bra. Astronaut-delarna är helt enkelt inte vidare intressanta. Dessvärre tar ju dessa delar upp majoriteten av filmens sista timma.

Det är alltså två halvtråkiga timmar vi bjuds på.

Sarayu Blue i "A Million Miles Away". Foto: Prime Video.

Ett par guldkorn

"A Million Miles Away" bjuder dock på ett antal guldkorn. Michael Peña har gjort ett antal rasifierade och flamsiga roller genom åren, exempelvis i Ant-Man, vilket gör att många har svårt för honom. Själv tycker jag att han kan vara väldigt bra i dramer. Detta får vi se prov på i scenerna han har med Salazar, men även med Sarayu Blue, som kanske har fem minuter i bild, men lämnar ett ordentligt avtryck efter sig. Hon spelar en indisk-amerikansk astronaut som är Josés mentor och levererar filmens starkaste repliker.

Det är upp till var och en om de vill lägga två timmar på ett fåtal guldkorn.

"A Million Miles Away" finns nu att streama på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL