A Simple Favor (2018)

A Simple Favor (2018)

 • 1 tim 57 min
 • Thriller, Komedi
Uppdaterad 07 december 2019 kl. 20:12 | Publicerad 25 september 2018 kl. 17:09
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Spännande thrillerkomedi som både träffar och missar.

"A Simple Favor" är en spännande thrillerkomedi som överraskar. Men balansen mellan humor och allvar är svår inom thrillergenren och här finns både träffar och missar.

 • Regi:
  Paul Feig
 • Manus:
  Jessica Sharzer
 • I rollerna:
  Anna Kendrick, Blake Liveley, Henry Golding m.fl
Anna Kendrick och Blake Lively i A Simple Favor.
Anna Kendrick och Blake Lively i A Simple Favor. Foto: Lionsgate

Stephanie är en aktiv ensamstående mamma. Hon engagerar sig i sonens skolaktiviteter och driver en matvlogg från hemmet. När hennes son blir vän med en klasskamrat börjar Stephanie umgås med pojkens mamma Emily. Men Emily är helt tvärtemot Stephanie. Hon är glamorös, arrogant, självsäker och stressad av arbetslivet. När Emily plötsligt försvinner vill Stephanie ta reda på varför. Men desto mer hon letar, desto mer mörker uppdagas kring hennes väninnas liv.

Paul Feig är regissören bakom komedierna Bridesmaids och Spy. Med hans nya nya film A Simple Favor tar han ett steg mot mörkare berättelser i en thrillerkomedi som gärna vill vara lite oberäknelig. Den drar in oss med en premiss om en lite udda kvinna och hennes mystiska väninna. Men är sedan inte rädd för att vända på steken och leverera oväntade svängar.

Blake Lively och Anna Kendrick fungerar bra ihop och filmen är som bäst när de agerar mot varandra. Men det är Kendrick som den socialt obekväma Stephanie som bär historien framåt och skiner starkast i sin roll.

A Simple Favor jobbar hårt för att kännas unik. Mystisk fransk musik blandas med märkliga tavlor på könsorgan. Allt är lite lurigt, lite klurigt och annorlunda. Men tyvärr på bekostnad av allvaret. Ska vi skratta eller gråta när det blir spännande? Eller kanske lite både och?

På det hela är A Simple Favor inte alls en tråkig film. Tvärtom. Underhållande och spännande. Att göra en thrillerkomedi är knappast en enkel uppgift och något få filmer lyckats bra med. Grundstommen i en thriller är allvar, rädsla och spänning. Tillsätt ingrediensen komik och grytan blir genast mycket svårare att tillaga. Men på något sätt lyckas ändå regissören Paul Feig få den här måltiden att smaka okej.

För fler bra filmer spana in våra bästa filmtips från 2018.

NÄSTA ARTIKEL