Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
A History of Violence

A History of Violence (2005)

 • 1 tim 36 min
 • Thriller
Axel Diedrichs | Recension
22 december 2014
Axel Diedrichs | Recension
22 december 2014
 • Regi:
  David Cronenberg
 • Manus:
  Josh Olson (manus), John Wagner (förlaga), Vince Locke (förlaga)
 • I rollerna:
  Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris

A history of violence

Kaféägaren Tom Stall (Viggo Mortensen) blir byns hjälte när han i självförsvar mördar två skurkar. Ett agerande som kommer leda till att Tom och hans familj blir måltavlan av betydligt farligare skurkar...

För dig som inte känner för att gräva ned dig i "gullegull"-filmer och istället vill underhålla dig med brakande thrillerstämning, Kolla A History of Violence!

Efter incidenten följer en omtumlande period för familjen Stall som försöker reparera sig från traumat. Men det hela försvåras när en man vid namnet Carl (Ed Harris) besöker Tom och påstår att han vet vem han egentligen är - en före detta gangster. Trots att Tom förnekar alla påståenden ifrågasätts han för sin handling - hur kan en simpel man så skickligt plocka ut två beväpnade män?

Det som smärtar och griper mig mest med filmen är att se hur familjen dras till vansinne av att inte veta om Tom är den han menar att han är. Maria Bello som hans fru Edie är oerhört bra när hon känsloladdat visar hur en så pass psykiskt krävande och vrickad situation kan förändra en människa.

Där jag finner riktig slagkraft i filmen är hur den visar människans primitiva instinkter och att vi alla någonstans hittar tillbaka till vår stomme, en levnadskod - i det här fallet  - "Gör vad som krävs för din familj."

A History of Violence är en smart film som diskuterar tillit och kärlek bredvid en jakt- och överlevnadsstory full av mystik.

NÄSTA ARTIKEL