99 Homes

99 Homes (2014)

 • 1 tim 52 min
 • Drama
Uppdaterad 06 december 2019 kl. 13:21 | Publicerad 14 november 2015 kl. 18:51
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dramat 99 Homes baserar sig på verklighetsförankrade öden i sviterna efter den senaste finanskrisen.

 • Regi:
  Raman Bahranni
 • Manus:
  Ramin Bahrani, Bahareh Azimi
 • I rollerna:
  Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern

Dennis Nash (Andrew Garfield) har hamnat i trubbel. Banken tar hemmet ifrån honom via mäklaren Rick Carver (Michael Shannon), vars specialiteter är vräkningar.

För att försöka få hemmet tillbaka börjar Nash jobba för Carver. Det visar sig att Nash också är duktigt på att kasta ut folk från sina hem och han börjar tjäna stålar. Men med tiden börjar hans samvete göra sig påminnande, samtidigt som han sätts under press av sin mor (Lynn Dern). Hon gillar inte hans nya yrke.

Bakgrunden för "99 Homes" är den stora finanskrisen, som inträffade för några år sedan världen över. Många amerikaner drabbades hårt och en del förlorade till och med sina hem. Genom att skildra några av dessa personers öde, har regissör Raman Bahranni skapat en film som väcker sympati för den ekonomiska krisens offer.

recension 99 homes
Recension 99 Homes.

Inledningsvis framställs Carver som en hudlös mäklarhaj, men under berättelsens gång förstår vi orsaken till hans beteende. Kan han verkligen ro för det? Nash är ett olyckligt offer för finanskollapsen (jag minns helt plötsligt en scen ur The Wolf of Wall Street, i vilken DiCaprio girigt kränger värdelösa aktier via telefonförsäljning till småsparandes amerikaner, som blir ruinerade och mister sina hem). Kontrasten mellan de två karaktärerna blir till något fängslande, som aldrig mister greppet om tittaren, vilket gör 99 Homes till ett lyckat drama.

Laura Dern, som spelar Nashs mor, gör också en minnesvärd rolltolkning. Hon slog igenom med Wild at Heart (1990), för att sakta försvinna från rampljuset. Det är bara att konstatera att hon fått ett lyft i karriären på senare år. Förra året blev hon Oscarsnominerad för dramat Wild och Golden Globe belönad för sin roll i HBO-serien Enlightened. Dessutom medverkade hon i succéfilmen The Fault in Our Stars under samma år.

"99 Homes" är ett spännande och medryckande drama, som förtjänar att få mer uppmärksamhet. Filmen gick inte ens upp på bio i Sverige. Rekommenderas!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL