13 sins.

13 Sins (2014)

 • 1 tim 28 min
 • Skräck, Thriller
Eric Diedrichs
03 december 2019 kl. 11:06
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Familjemann tvingas in i dödlig lek.

 • Regi:
  Daniel Stamm
 • Manus:
  David Birke, Daniel Stamm
 • I rollerna:
  Mark Webber, Ron Perlman, Pruitt Taylor Vince m.fl.
Foto: Dimension Films
Foto: Dimension Films

Med skulder, ett kommande bröllop, ett barn på väg, en mentalt hämmad bror som behöver vård, en pappa på ålderdomshem är Elliots liv minst sagt krävande. Många människor är beroende av honom. Hans situation blir ett smärre helvete när han får kicken av sin karikatyrist osympatiske chef.

En kväll får Elliot ett mystiskt telefonsamtal där han deklareras utvald och har den stora möjligheten att delta i en tävling. Om han genomför tretton uppdrag kommer han bli ofattbart rik och få alla sina problem ur världen. Tävlingen kan närsomhelst avbrytas, men om den avbryts så blir han omedelbart av med alla pengar han har tjänat in.

De första uppdragen är löjligt enkla. Smäck flugan bredvid dig, ät flugan, och så vidare, men varje uppgift blir allt mer krävande och Elliot inser snart att han har hamnat i en mycket obehaglig situation som äventyrar både hans och hans närmastes liv.

Visst låter det bra? Visst låter det som en skön skräckrulle en fredagskväll? Jo, på pappret är det bra, men som det så ofta är med skräckfilmer så är resultatet ett helt annat. Under den inledande kvarten lever filmen upp till sin potential men snabbt börjar det koka allt kraftigare och kraftigare i grytan och ganska snart har det kokat över ordentligt.

En av de stora bristerna med "13 Sins" är att den går någon slags mellanväg hela tiden. Det är aldrig särskilt blodigt (förutom en scen) och det finns inte heller någon nerv som bra psykologiska thrillers har. Det är liksom varken skrämmande, läskigt eller spännande. Den stora mystiska gåtan över vilka som arrangerar tävlingen lämnar mängder av plot holes, men det spelar inte heller någon roll för man bryr sig inte.

Riktigt trist att 13 Sins inte levererade. Jag var ovanligt pepp och hade höga förhoppningar. Mitt råd till er, spara era pengar och hyr nått annat istället.

Vad tyckte du om "13 Sins"?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL