Woody Allen försvarar pampen som kysste VM-spelaren: "Våldtog henne inte"

Woody Allen försvarar pampen som kysste VM-spelaren: "Våldtog henne inte"

Emil Oscar Rasmussen
10 september 2023 kl. 08:00

Regissören tar Rubiales parti efter skandelen i fotbolls-VM

Den spanska fotbollsfesten kom snabbt av sig efter VM-guldet den 20 augusti. Under prisceremonin valde Luis Rubiales, ordförande för spanska fotbollsförbundet, att sexuellt ofreda en av spelarna genom att kyssa henne på munnen. Rubiales har sedan dess varit kraftigt ifrågasatt, men en som tar hans parti är en annan kraftigt ifrågasatt individ – filmregissören Woody Allen.

Det var efter att Spanien hade segrat mot England i VM-finalen den 20 augusti som saker och ting tog en väldigt oväntad vändning. Prisceremonin hann inte ens med att avslutas innan fokuset skiftade från det spanska landslagets sportsliga bedrift till någonting helt annat.

Luis Rubiales, ordförande för det Kungliga Spanska Fotbollsförbundet och UEFA:s vicepresident, valde i samband med segerfirandet att hålla fast spelaren Jennifer Hermosos huvud med båda sina händer och kyssa henne på munnen. Skandalen har varit flitigt debatterad sedan dess, och trots att Rubiales och det spanska fotbollsförbundet till stora delar försvarat sig med näbbar och klor, har kritiken mot Rubiales varit massiv. FIFA har bland annat valt att stänga av Rubiales, Hermoso har anmält honom och en förundersökning av spanska åklagare har inletts.

En som däremot inte förstår att det blivit en sådan uppståndelse kring händelsen är regissören Woody Allen, som med tanke på kritiken mot honom själv oförklarligt gått ut och försvarat Rubiales.

Woody Allen försvarar pampen som kysste VM-spelaren: "Våldtog henne inte"
Woody Allen i "Småtjuvar emellan" (2000). Foto: Triangelfilm.

Woody Allens försvarar fotbollspampen som kysste VM-spelaren: "Våldtog henne inte"

Woody Allen är på plats i Europa, där han förra helgen var på plats under Venedigs filmfestival för att representera sin 50:e film, Coup De Chance. Spanska El Mundo fick i veckan chansen att intervju regissören och passade på att fråga honom om hans syn på skandalen som omgärdar Luis Rubiales. Allen uppmanade Rubiales att be om ursäkt, men i övrigt försvarade han mestadels den spanske fotbollspampen och menar att det "bara var en kyss".

– Kyssen på fotbollsspelaren var fel, men det var inte som om han brände ner en skola, säger Woody Allen bland annat till El Mundo.

Allen säger att Rubiales handling inte var okej, men ifrågasätter samtidigt vad som var fel med den och förminskar den genom att sätta den i jämförelse med våldtäkt:

– På papper ser det ut att ha skett i stundens hetta, som om två personer kramade varandra i segerytan och han kysste henne. Det första jag tänkte var att de inte försökte dölja det, och han kysste henne inte i en mörk gränd. Han våldtog henne inte, det var bara en kyss, och hon var en vän. Vad är det som är fel med det?

Woody Allen fortsätter med att ifrågasätta varför den här typen av händelse skulle leda till att någon förlorar sitt jobb och säger att det "inte är som om han mördat någon". Konversationen om skandalen avslutas sedan med att Allen uppmanar Rubiales att be om ursäkt och tycker att både han och Hermoso därefter ska lämna händelsen bakom sig.

I intervjun säger Woody Allen också att han inte har tillräckligt med information om saken, men trots det går regissören alltså till tydligt försvar av Luis Rubiales. Med tanke på Allens egen historia av anklagelser mot sig – som involverar att han 1992 påstås ha sexuellt antastat sin då sjuåriga styvdotter – är hans frispråkiga försvar av Rubiales närmast bisarrt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL