Exorcisten

William Friedkins bästa filmer och var du streamar dem

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 22:02 | Publicerad 07 augusti 2023 kl. 20:45

Regissören bakom Exorcisten är död

I dag möttes vi av nyheten om att William Friedkin – regissören bakom "Exorcisten" och "French Connection" dött, 87 år gammal. Filmtopps Eric Diedrichs passar på att hylla den Oscarsbelönade filmskaparen med att lista hans bästa filmer och var du kan streama dem.

William "Freaky" Friedkin blev omedelbart ett av Hollywoods hetaste namn med den stenhårda snutfilmen French Connection - Lagens våldsamma män (1971). Filmen, som bland annat är känd för en av historiens galnaste biljakter – gerillafilmad bland icke ont anande civila mitt i New York – belönades med fem Oscars, varav Friedkin fick en för bästa regi.

När han sedan följde upp sin succé med Exorcisten (1973) säkrade han omedelbart sin plats i historieböckerna. Men också ett rykte som hänsynslös filmskapare, smeknamnet "Freaky" följde därefter. Samtidigt finns det många som alltid pratade gott om Friedkin och menar att han inte var "så farlig" som det sägs. Despot eller bara ovanligt passionerad? Det ena behöver inte utesluta det andra.

I dag rapporterar The Hollywood Reporter att William Friedkin dött, 87 år gammal. Därför passar jag på att lista hans bästa filmer och tipsar om var du kan se dem. För det borde du verkligen göra!

William Friedkins bästa filmer och var du streamar dem

French Connection
Foto: 20th Century Fox

French Connection - Lagens våldsamma män (1971)

Genre: Drama, thriller

Polisen Jimmy "Popeye" Doyle (Gene Hackman) och hans partner Buddy "Cloudy" Russo (Roy Scheider) är på jakt efter den franske knarkkungen Alain Charnier (Fernando Rey) och dennes heroinskeppning "The French Connection" mellan Frankrike och New York. Polisfilmen som ändrade alla polisfilmer är precis sådär härligt 70-talsrå som man önskar. Ett måste!

Här streamar du: French Connection - Lagens våldsamma män (1971)

Exorcisten
Foto: 20th Century Fox

Exorcisten (1973)

Genre: Skräck

Tidernas kanske största skräckklassiker behöver givetvis ingen närmare presentation. Vad jag själv älskar med filmen, och vad som i mitt tyckte gör den så pass isande, är hur William Friedkin – som var dokumentärfilmsskapare i grunden – verkligen lägger tid på att presentera att inga vetenskapliga metoder hjälper på att rädda unga Regan. Även en ateist som en själv tvingas tro att en exorcism är lösningen. Briljant!

Värt att nämna är att Exorcisten III faktiskt inte alls är så dum, så den med (men skippa tvåan).

Här streamar du: Exorcisten (1973)

Sorcerer
Foto: Universal Pictures

Fruktans lön (1977)

Genre: Drama, äventyr

I en gudsförgäten sydamerikansk håla åtar sig fyra desperata män rena självmordsuppdraget när de går med på att – under hård tidsbrist – köra lastbilar fulla med nitloglycerin genom ett förrädiskt bergslandskap. Roy Scheider är fenomenal. En av Quentin Tarantinos favoritfilmer, och jag förstår honom.

Här streamar du: Fruktans lön (1977)

Cruising
Foto: United Artists

Lockbetet (1980)

Genre: Thriller

Extremt kontroversiell New York-thriller där Al Pacino spelar en polis som går undercover i stadens BDSM-klubbar för hitta en seriemördare som jagar homosexuella män. Rått, flippat och mycket omdiskuterat. Min gissning är att Ali Abbasi såg den här några gånger i samband med att han gjorde fenomenala Holy Spider (2022).

Här streamar du: Lockbetet (1980)

To Live and to Die in LA
Foto: MGM

Änglarnas stad – Los Angeles (1985)

Från New Yorks undergroundklubbar till att trycka pengar i soliga Los Angeles. Stilmässigt häftig brottsthriller om en hemlig agent som är redo att göra precis vad som helst för att hämnas på de som mördade hans partner. Musiken är lite väl 80-talig för min smak, men en ung Willem Dafoe och en detaljerad snabbkurs i hur man gör egna pengar väger upp för det.

Här kan du streama: Änglarnas Stad – Los Angeles (1985)

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL