Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Whit Stillman till Cinemateket 2 februari

Whit Stillman till Cinemateket 2 februari

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 januari 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
25 januari 2019

Cinemateket bjuder in den amerikanska indielegendaren Whit Stillman till Filmhuset i Stockholm för en heldag med filmvisningar och samtal.

Lördag 2 februari visas Whit Stillmans så kallade yuppietrilogi, bestående av de rappt ironiska restaurationskomedierna Metropolitan (1990), Barcelona (1996) och The Last Days of Disco (1998). Utöver denna trilogi är Stillman även känd för att ha skrivit och regisserat långfilmerna Damsels in Distress (2011) och Love & Friendship (2016).

– Hans humoristiska och varma porträtt av unga människor på jakt efter sina identiteter gör honom till en unik röst inom den amerikanska filmen. Vi är jätteglada över att Whit Stillman kommer till Stockholm, säger Danial Brännström, Cinematekschef.

Whit Stillman slog igenom 1990 med sin debutfilm Metropolitan, för vilken han nominerades till en Oscar för bästa originalmanus. Tidigare i höstas nylanserades filmen i Sverige av distributören NonStop Entertainment genom deras klassikeretikett NonStop Timeless.

– När vi hörde talas om att Whit Stillmans ikoniska debut höll på att restaurerats blev vi alldeles till oss och jagade reda på rättigheterna, och att nu the man himself gästar Stockholm i samarbete med Cinemateket är en cineastdröm som går i uppfyllelse, säger Jakob Abrahamsson, vd för NonStop Entertainment.

Efter visningen av The Last Days of Disco samtalar Whit Stillman med Mårten Blomkvist, författare och filmkritiker i Dagens Nyheter. Samtalet hålls på engelska och pågår i ungefär 45 minuter.

Cinematekets visningar i Bio Victor, Filmhuset, lördag 2 februari

14.00 Metropolitan (98 min), engelsk dialog med svensk text.

16.00 Barcelona (101 min), engelsk dialog utan text.

18:30 The Last Days of Disco (114 min), engelsk dialog med svensk text. Följs av samtal med Whit Stillman.

För mer om filmerna och biljettbokning, se Cinematekets hemsida: cinemateket.se.

NÄSTA ARTIKEL