Harvey Weinstein utesluts ur amerikanska filmakademin

Harvey Weinstein utesluts ur amerikanska filmakademin

Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 15:47 | Publicerad 16 oktober 2017 kl. 10:00

Den amerikanska filmakademin har beslutat att säga upp Harvey Weinsteins livslånga medlemskap.

Skandalerna kring Harvey Weinstein fortsätter att nystas ut. I oktober månad har flertalet kvinnor trätt fram och berättat om hur filmproducenten Harvey Weinstein utsatt dem för olika sexuella trakasserier och övergrepp. Nu beslutar den Amerikanska filmakademin att utesluta honom.

Under lördagen höll Akademins styrelse ett krismöte där de beslutade att ta ifrån Weintstein hans livslånga medlemskap. Styrelsen består av 54 medlemmar som inkluderas av blad andra Steven Spielberg, Tom Hanks och Whoopi Goldberg. Bakgrunden till beslutet är de anklagelser som riktats mot Weinstein om våldtäkter och sexuella övergrepp på kvinnor som pågått i över trettio år.

LÄS OCKSÅ: Storskådespelare ska ha tystat sexanklagelserna mot Harvey Weinstein

Efter mötet gjorde den Amerikanska filmakademin ett uttalande som löd att styrelsen hade röstat fram:

"att omedelbart stänga av honom [Weinstein] från Akademin. Vi gör detta inte enbart för att ta avstånd från någon som inte förtjänar respekten av sina kollegor, utan också för att sända ett budskap att eran av avsiktlig ignorans och skamfull medverkan i sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen i vår industri är över."

Enligt Akademins regelverk måste två tredjedelar av styrelsen samtycka för att utesluta en medlem. Akademin skriver att i det här fallet var det betydligt fler än så som röstade för förslaget att utesluta Weinstein.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL