Nu på bio

Det senaste på biofronten!

VPN-tjänster och deras funktion

VPN-tjänster och deras funktion

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 juli 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
21 juli 2020

VPN står för “virtual private network” och det är någonting som många flitiga internetanvändare använder sig utav. Anledningen till att man vänder sig till en VPN-tjänst kan bero på en rad olika anledningar, men i grund och botten handlar det oftast om att skydda sin identitet på internet. Det ett virtuellt privat nätverk gör är nämligen att dölja din IP-adress när du surfar, samt krypterar din data.

Det finns ett myller av VPN-tjänster att välja bland ute på nätet och det kan vara svårt att veta vilken man bör satsa på. Olika tjänster är bra på olika saker, men är du på jakt efter den bästa VPN-tjänsten så är det oftast ett säkert kort att välja någon av de stora, etablerade aktörerna. De allra största VPN-tjänsterna på marknaden kan kosta en slant, men i dem kan du vara trygg med att du får tillgång till stabila tjänster med alla de nödvändigaste funktionerna.

Bland de tre största aktörerna brukar CyberGhost, NordVPN och ExpressVPN räknas. Samtliga av dessa har ett stort nätverk av servrar utspridda över världen, ofta stabil uppkoppling med god hastighet och med gedigen säkerhet. För att du ska hitta bästa VPN kan du ta hjälp av jämförelsesajter som recenserar utbudet.

Vill du prioritera en svensk VPN-tjänst så har du goda alternativ i Stockholmsbaserade OVPN eller Göteborgsbaserade Mullvad VPN. Båda dessa är prisvärda och utmärkta tjänster. Är du ute efter gratisalternativ så kan webbläsartillägg, som exempelvis Hola, vara värda att överväga. Det kan dock vara bra att veta att gratistjänsterna tenderar att komma med en hel del begränsningar.

Vad är VPN bra för?

En VPN-tjänst kan som sagt vara användbar i många olika sammanhang som handlar om att skydda sin identitet, men också för att komma åt material på internet som kan vara blockerat för din IP-adress. 

Är du som svensk exempelvis utomlands och vill komma åt streamingsidor eller andra typer av hemsidor så kan de vara censurerade eller av andra skäl geoblockerade. Med en VPN-tjänst skulle du från utlandet kunna koppla upp dig på en IP-adress i Sverige och på så sätt komma åt dessa sidor trots allt.

För många handlar användandet av VPN-tjänster kort och gott om att bevara sin anonymitet på internet. Oavsett om du surfar hemifrån eller på offentliga nätverk så kan en VPN kryptera din data för att varken privatpersoner eller företag ska kunna komma åt eller lagra din data.

Så fungerar det

En VPN-tjänst brukar beskrivas som en tunnel mellan två olika enheter. Vanligtvis kommunicerar enheten som du surfar ifrån direkt med adresserna du besöker online, men med en så kallad VPN-tunnel så riktas trafiken från din enhet om och går via ett virtuellt privat nätverk istället.

I praktiken innebär tunneln att all den datatrafik som strömmar från din enhet inte går att spåra till dig, utan att den informationen krypteras och leds om med hjälp av VPN-tjänsten. Beroende på var VPN-tjänsten har servrar utplacerade i världen, så kan det virtuella privata nätverket i teorin få det att se ut som om du surfar med en IP-adress från vilket hörn av jorden som helst.

VPN-tjänster kan vara bra till mycket och inte minst för den som är mån om sin integritet på internet. Det finns många funktionella tjänster att välja mellan så det kan vara en god idé att göra vissa efterforskningar innan du bestämmer dig för en tjänst. Basera ditt beslut på sådant som pris, säkerhet, serverutbredning, etc.