Videon där Edward Blom grillar svan väcker starka reaktioner

Videon där Edward Blom grillar svan väcker starka reaktioner

Filmtopp
26 maj 2023 kl. 11:05

Uppmärksammade klippet kommenteras av Alex & Sigge

För lite mer än en vecka sedan släppte Edward Blom en video på sin YouTube-kanal där han grillar en svan. Klippet som väckte starka reaktioner hos flera av hans följare har nu fått ny tändning i samband med att Alex & Sigges podcast uppmärksammat det.

Sedan 2014 har den kände historiken och gastronomen Edward Blom en egen YouTube-kanal där han bland annat svarar på etikettfrågor och leder sina följare genom olika maträtter. Förra veckan fick vi se honom göra något så sällsynt som att grilla svan. Medan många peppade följare finner det både spännande och fascinerande, är många kritiska mot idén om att tillreda en svan. En hel del beskriver det till och med som vidrigt. När Alex Schulman och Sigge Eklund dyker ner i det uppmärksammade klippet i veckans poddavsnitt, som de döpt till Grillad svan, väcks starka reaktioner på nytt.

Edward Blom ska grilla en svan
Skärmdump från Edward Bloms YouTube-kanal.

Starka reaktioner när Edward Blom grillar svan

Inledningsvis i videon där Edward Blom grillar svan berättar profilen att svanen, efter lång tid som fridlyst, nu går att fånga genom viss skyddsjakt. Vidare berättar Blom att han sållat sina historiska kokböcker i jakt på recept, men att det varit lättare sagt än gjort att hitta något. Till slut hittar han ett recept som han läser upp för tittarna och planerar att följa på ett ungefär. Till sin hjälp i köket har Edward sin hustru Gunilla som i videon konstaterar att ord som "svanbröst" och "svanben" känns ovana att yttra.

När processen med att tillaga svanen är klar, och Edward Blom tar ut den ur grillen, menar han att den blivit något för bränd. Denna sekvens ligger förmodligen till grunden för segmentet i Alex & Sigges podcast där de garvar gott åt hur kolsvart den ser ut att vara när den ska skäras upp och ätas.

– Klippet heter ju Edward Blom grillar en svan men det borde heta Edward Blom kremerar en svan, säger Sigge Eklund.

Podduon är däremot inte kritiska mot att en svan tillagas eftersom Blom trots allt haft tillåtelse att göra det. Istället har flera av Edward Bloms följare på Instagram skyltat med sin kritik. Nedan följer ett utdrag av de negativa röster som höjts mot videon: 

– Fan vad vidrigt.

– Nämen fyyyy, en svan!!🤬

– Nej, inte en vacker svan 😢

– Sett youtube videon ....Nej tack 💨💨💨

– Sorry men vidrigt.

Men trots mängden upprörda följare syns desto fler som ställer sig positiva till videon och uppmuntrar Edward Blom till att fortsätta testa på udda maträtter. 

Videon där Edward Blom grillar svan väcker starka reaktioner
Foto: discovery+.

Var en gång ute efter att döda en svan

Att Edward Blom grillar en svan kan komma som en överraskning för många, men för hans egen del verkar han ha lurat i vassen och väntat på sin möjlighet. I ett avsnitt av podden Edward Bloms smörgåsbord berättar Blom att han en gång var nära att döda en svan med en värja, men att det aldrig gick. Han beskriver det då som något han inte är stolt över:

– En gång i min galna ungdom så var jag och en vän ute i Ulriksdals slottspark och försökte fälla en svan med värja. Som tur var kom vi aldrig nog nära svanen och sen kom en miljöpartist på cykel och ringde och anmälde oss. Och det var väl lika bra det. Jag ska säga att det här är ingenting jag är stolt över.

Här ser du klippet där Edward Blom grillar svan:

Frank Stenhammar

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL