Viaplay växlar upp i höst – här är nyheterna

Viaplay växlar upp i höst – här är nyheterna

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad kl. 17:08 | Publicerad 23 augusti 2022 kl. 12:08

Nationella satsningar för den internationella scenen utlovas

Större produktioner, stjärnspäckade serier, avslöjande dokumentärer, nervkittlande realityprogram och storslagna långfilmer. Det sammanfattar hösten på Viaplay.

Viaplay växlar upp i höst – här är nyheterna
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Det är med stort självförtroende som den numera internationella strömtjänsten Viaplay presenterar höstens olika satsningar. I den kommande perioden skall en etablering i Storbritannien genomföras.

– Etableringen av Viaplay på fler marknader såsom Nederländerna, Polen, USA och Baltikum fortsätter med Storbritannien näst på tur. Vi är den internationella streamingutmanaren och höstens unika innehåll är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Under pressträffen på Fotografiska i Stockholm berättar Peter Jihde att höstens kommande produktioner är tjock som en bibel i bokform. Störst av filmnyheterna är Lasse Hallströms "Hilma", som berättar historien om den banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint. I huvudrollerna ser vi Hallströms fru Lena Olin och parets dotter Tora Hallström.

- Tillsammans med klassikern "Mitt liv som hund" är detta den film jag håller allra högst. Filmen var påtänkt redan för några år sedan och då på svenska, men ingen nappade på idén från början, berättar Hallström stort från scen.

Med Viaplay med på tåget kommer filmen att först få biopremiär i oktober och då på engelska. Den 18 november kan filmen sedan ses på Viaplay.

Apropå tåg så heter Viaplays första norska långfilm Guldtransporten. En historia om hur norrmännen var tvungna att frakta Norges guld innan nazisterna fick tag i det.

Från vårt andra grannland i söder kommer dramaserien "Drömmaren" i vilken Karen Blixten porträtteras av Connie Nielsen (Gladiator, Close to me), som även är seriens exekutiva producent. Sex avsnitt har spelats in som visas nu i september.

Att det har satsat ordentligt internationellt är något som understryks flera gånger under pressträffen. Mest produktioner sker i serieform där Anders Roslund och Börge Hellströms Cell 8 har premiär på söndag. Serien är en uppföljare till Box 21 där historien denna gång sker på andra sidan Atlanten med Freddie Wise i en bärande roll.

Felix Sandman (Störst av allt) är med i dramat "Last Light" där världens står inför en omfattande oljekris. I thrillern North Sea Connection spelar svenske Alida Morberg (Clark, Svansjön) den ambitiösa polisen Tuva. Serien utspelar sig i ett idylliskt fiskesamhälle i Irland där drogtransporter har fångats upp på radan av Tuva.

Det blir även nya säsonger av tidigare satsningar.  Heder med Alexandra Rapaport, Eva Röse, Julia Dufvenius och Anja Lundqvist återvänder 12 september där ett terrordåd står i centrum. Norska supernovan Henriette Steenstrup är tillbaka med en tredje säsong av prisade Pörni. Kanske den mest omtalande serien av de alla är Danska Riket Exodus, som fortsätter och avslutar Lars von Triers internationellt uppmärksammade kultserie från 1990-talet I huvudrollerna ser vi Lars Mikkelsen, Tuva Novotny, Mikael Persbrandt, Alexander Skarsgård och Gita Nørbyr.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL