Kaoset på Viaplay – massuppsägning på gång

Viaplay skär ner på sina dramaproduktioner – så förändras utbudet

  • Viaplay
Axel Diedrichs
22 juli 2023 kl. 11:07

Ska satsa hårdare på reality

För att rädda upp sina siffror har Viaplay tagit fram nya strategier. Bland dem ingår det att göra mindre på egenskrivna dramaproduktioner och istället satsa mer på inköpta titlar och reality.

Sedan det chockartade börsraset i juni månad håller Viaplay Group på att göra flera omställningar. Med nya VD:n Jørgen Madsen Lindemann har man tagit fram nya strategier samt fattat flera svåra beslut – inte minst att sparka mer än en fjärdedel av alla sina anställda. I samma veva kommunicerar man ut att det blir en mindre satsning på egenskrivna dramaproduktioner för att jobba ännu hårdare med reality. De ska även prioritera inköpta titlar.

Så planerar Viaplay att förändra utbudet

När Viaplay nu rör sig framåt siktar de enligt eget utsago på långsiktig lönsamhet, vilket verkar kräva en hel del förändring i deras innehåll. I deras senaste kvartalsrapport förklarar de att man drar ner på sina egenproducerade dramaserier och filmer. Nästa år ska 16% läggas på drama, vilket nästan innebär en halvering av investeringarna som gjordes i år (29%). Här har vi kanske redan sett en stor produktion gå förlorad; enligt källor till Filmtopp var det urpsrungligen tänkt att Viaplay skulle släppa filmen om Gyllene Tider. Dramabiografin om det folkkära bandet gick istället till Nordisk Film.

Annat som kommer att prioriteras är inköpta serier, som ska ökas från 62% till 72% av investeringarna. Vidare kommer de att satsa hårdare på sina egna realityserier där Paradise och Lyxfällan tillhör deras mest populära produktioner. 

När det kommer till sportutbudet har man inte meddelat några förändringar. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL