TRAILER: Följ med 83-årige Sven Yrvind på galet äventyr i Havsfilosofen

TRAILER: Följ med 83-årige Sven Yrvind på galet äventyr i Havsfilosofen

  • Viaplay
Filmtopp
28 februari 2023 kl. 14:02

Ska segla 2 000 mil över öppet hav

Nu har en teaser släppts till Viaplays nya dokumentärfilm "Havsfilosofen", som handlar om 83-årige Sven Yrvinds galna 300-dagarsresa.

Under fem år får vi på nära håll följa hur Sven Yrvind bygger sin båt och förbereder att ensam på havet låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2 000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. Många menar att 83-åringens projekt är galenskap, men Yrvind själv tror snarare att han är en av få sansade personer på vår planet.

– Vi blir allt mer distanserade från naturen. När man ger sig ut på havet, efter en vecka, efter en månad, det är tystnad, du kan lyssna till din inre röst. Det är ett lyckligt liv, ett liv med tillfredsställelse, säger Sven Yrvind.

En havseremit utanför det konventionella samhället

Dokumentären följer inte bara de fysiska hinder som åldern för med sig, utan också de psykologiska såväl som filosofiska frågorna en 83-årig äventyrare ställs inför när han närmar sig de sista åren av sitt liv. Genom Yrvinds egna och vänners berättelser ges en bild av hans bakgrund och vad som fått honom att välja den här vägen i livet – en havseremit som lever utanför det konventionella samhället.

MER LÄSNING: Nya filmer och serier på Viaplay i mars

I dokumentären möter vi även Yrvinds nära vänner och får höra om deras gemensamma resor och hur han inspirerat andra att ändra sina liv. Havsfilosofen är inte i första hand en film om segling, utan ställer frågor om vilket liv vi vill leva, om konsumtionssamhället, om döden och åldrandet, och om det är möjligt att föra en livsstil som går utanför normen.

TRAILER: Följ med 83-årige Sven Yrvind på galet äventyr i Havsfilosofen
Sven Yrvind i "Havsfilosofen": Foto: Viaplay

Seglade runt Sydamerikas spets

Yrvind var den förste svenske ensamseglaren som passerade Kap Horn, vilket placerade honom i topp i seglingsvärldens Hall of fame. För det tilldelades han 1980 Royal Cruising Clubs medalj i Storbritannien för gott sjömanskap efter att ha seglat runt Sydamerikas spets i sin 5,9 meter lång båt. Han har föreläst för kungafamiljen, skrivit flertalet böcker och uppfunnit Bris-sextanten som anses vara världens minsta sextant med en vikt på tre gram.

"Havsfilosofen" har premiär den 17 mars på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL