Tobias i Lyxfällan svimmar på grund av katastrofekonomin: ”Jätteakut”

Tobias i Lyxfällan svimmar på grund av katastrofekonomin: ”Jätteakut”

  • Viaplay
Moa  Andersson
10 oktober 2023 kl. 18:10

Tobias svimmade på jobbet på grund av krissituationen med ekonomin

Paret Cecilia och Tobias lever helt över sina tillgångar och har ett sammanlagt lån på 1,3 miljoner kronor. De går nästan 24 000 kronor back varje månad. De är på väg att förlora sig själva och sin relation – problemet är "jätteakut".

Det är dags för ännu ett avsnitt av LyxfällanViaplay och TV3 där Magnus Hedberg möter träffa Cecilia och Tobias. Cecilia har i princip hela sitt vuxna liv haft skulder och redan när hon var 18 år fick hon ett brev av Kronofogden som förklarade att när hon nu blivit myndig tar hon över sina skulder – i själva verket fick hon ta över sina föräldrars skulder.

– Jag vet att det är olagligt nu eftersom skulder ligger kvar på föräldrarna, men då stod målsman för det. Skolfotografier och sådant fick jag ta över när jag fyllde 18 så jag hade en väldigt dålig start i livet med skulder, berättar Cecilia. 

Tobias i Lyxfällan svimmar på grund av katastrofekonomin: ”Jätteakut”
Tobias och Cecilia. Foto: Viaplay och TV3

Tobias i Lyxfällan svimmade på jobbet på grund av ekonomin – har sammanlagda lån på 1,3 miljoner kronor

För en tid sedan svimmade Tobias på jobbet och är sedan dess sjukskriven på grund av stressen kring ekonomin. Paret lever helt över sina tillgångar och i dag är Magnus där för att hjälpa dem med deras sammanlagda lån på 1,3 miljoner kronor. Deras förklaringar till den problematiska ekonomin blir grumligare och grumligare, de är helt enkelt inte riktigt säkra på vad det är de har belånat. 

– Det är jätteakut att lösa situationen för annars kommer det ju bara spinna ner så skulderna på lånen kommer vara ännu mer, säger Cecilia. 

Cecilia och Tobias har 28 stycken lån och krediter med värdelösa villkor och på värdelösa ställen, menar Magnus. De har tagit nya lån för att betala gamla lån. En frustration växer hos Magnus eftersom han inte kan avgöra om den krisfyllda situationen griper tag om paret.

Tobias i Lyxfällan svimmar på grund av katastrofekonomin: ”Jätteakut”
Cecilia. Foto: Viaplay och TV3

"Man har satt sig själv åt sidan"

Paret behöver så många verktyg som de bara kan för att komma ur situationen, därför träffar de coachen Philip Diab. Cecilia försöker hjälpa sin partner Tobias med hans mående så gott hon kan för att han ska må bra, speciellt nu när han är sjukskriven, men frågan är hur länge till hon kommer orka. 

– Man har satt sig själv åt sidan och det har varit på bristningsgränsen för mig själv många gånger på senaste tiden, förklarar Cecilia.

Enligt Philip är det inte en relation där två personer skriker på varandra, helt tvärtom. Hela relationen är så dränerad på energi att den snart kommer att spricka. Philip menar att en av anledningarna varför de har hamnat i Lyxfällan är eftersom de inte har pratat med varandra om det de faktiskt behöver prata om. De har hamnat i en situation där de i princip inte pratar om någonting längre, inklusive Tobias alkoholkonsumtion. 

Hur det går för Cecilia och Tobias i "Lyxfällan" ser du på Viaplay och TV3.

NÄSTA ARTIKEL