Tjänade 100 miljoner på Viaplays kollaps: "Vi träffade rätt"

Tjänade 100 miljoner på Viaplays kollaps: "Vi träffade rätt"

  • Viaplay
Emil Oscar Rasmussen
20 juli 2023 kl. 15:15

Streamingjättarnas kris utnyttjas av börshajarna – som i The Big Short

Viaplays kris har fått stora konsekvenser. I dag meddelade Viaplay Group bland annat att fler än en fjärdedel av de anställda tvingats lämna koncernen – men det finns också de som har dragit nytta av streamingjättens kollaps, på ett snarlikt sätt som i filmen "The Big Short" (2015).

Tjänade 100 miljoner på Viaplays kollaps: "Vi träffade rätt"

Viaplay Group befinner sig i en djup kris. I dagens presenterade kvartalsrapport meddelar vd:n Jørgen Madsen Lindemann att fler än 25 procent av de anställda tvingas gå och att det till och med finns tankar på att sälja hela koncernen.

Misären för Viaplay och individerna som fått betala priset har inneburit möjligheter på andra håll – inte minst på börsen, där vakna aktörer lyckades kapitalisera på kollapsen.

Fond tjänade 100 miljoner på en dag när Viaplay rasade: "Vi träffade rätt"

Att den enes död är den andres bröd är ofta en sanning på börsen. Det fick vi bland annat gestaltat för oss i filmen The Big Short från 2015. Filmen är en dramatisering av hur en handfull individer förutspådde kraschen på den amerikanska bolånemarknaden 2008, och på så sätt kunde tjäna enorma summor pengar.

På ett snarlikt sätt lyckades DNB Asset Management kapitalisera på Viaplays extrema börsfall i början av juni. En av fondförvaltarens fonder (DNB – TMT Long/Short) hade nämligen lyckats förutspå streamingjättens kollaps och tagit en så kallad kort position på cirka 750 000 Viaplay-aktier, vilket rapporterades av norska E24 i juni.

Resultatet? Fonden tjänade omkring 100 miljoner norska kronor – på en dag.

– Vi träffade rätt, säger Knut Hellandsvik, investeringsdirektör på DNB Asset Management, till E24 i juni.

Brad Pitt i The Big Short (2015)
Brad Pitt i "The Big Short" (2015). Foto: UIP.

En av anledningarna till att DNB kunde förutspå Viaplays ras på börsen tillskrivs i E24-artikeln utvecklingen på streamingmarknaden sedan pandemin. Enligt Mads Johannesen, investeringsekonom på Nordenet, upplevt en stark tillväxt sedan pandemin, men det har inte enbart varit positivt.

– Baksidan med detta är att kostnaderna för rättigheter, produktion och innehåll har ökat ännu mer, sa Johannesen i juni.

Detta menar han ledde till att Viaplay Group tog sig vatten över huvudet i priset de betalade för sporträttigheterna till Premier League, och att abonnemangskostnaderna följaktligen steg till en nivå som kunder helt enkelt inte hade råd med längre.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL