Stockholm Bloodbath – Allt om Viaplays nya supersatsning

Stockholms blodbad närmar sig – då släpps Stockholm Bloodbath!

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 18 december 2023 kl. 11:39 | Publicerad 16 september 2023 kl. 11:00

Med en stjärnspäckad ensemble

Nu har en trailer släppts till "Stockholm Bloodbath", Mikael Håfströms filmatisering av ett av svensk historias mörkaste och mest brutala kapitel.

Den maktgalne danske kungen Kristian II (Claes Bang) skyr inga medel när han planerar att ta över Sveriges krona från Sten Sture (Adam Pålsson). Samtidigt svär systrarna Freja och Anne (Alba August och Sophie Cookson) att skoningslöst hämnas på de män som brutalt mördat deras familj. Allt kulminerar i Sveriges huvudstad, där systrarna dras in i intrigerna kring massavrättningen Kristian Tyrann beordrat - Stockholms blodbad. Action, attityd och svart humor förenas i en historia där förvånande mycket faktiskt hänt på riktigt.

För regin står Mikael Håfström, som efter det stora genombrottet med Ondskan har arbetet med flera av Hollywoods absoluta största stjärnor. Detta blir hans första svenska film sedan Quick (2019).

Claes Bang som Kristian Tyrann i "Stockholm Bloodbath". Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay

– År 1520 avrättade den danske kungen Kristian II nästan 100 svenskar under två dagar i centrala Stockholm, efter att ha lovat dem amnesti. Stockholms blodbad är ett mycket mörkt kapitel i Danmarks och Sveriges ömsesidiga historia. Så vitt jag vet har ingen dramatisering om detta hittills gjorts. Allt med det här projektet tilltalade mig, Loes manus, de andra skådespelarna, så det var verkligen en självklarhet för mig att göra detta. Även om det för mig innebar att ta mig an rollen som Kristian II, som en av de mest hatade personerna i skandinavisk historia, säger Claes Bang.

Alba August i Stockholm Bloodbath
 Alba August som Freja Eriksson i "Stockholm Bloodbath". Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay 

 

Med svenska och internationella stjärnor på rollistan

Efter framgångarna med Knutby och Händelser vid vatten behöver inte Alba August någon närmare presentation. Med sig har hon Sophie Cookson, som vi har sett i Kingsman-filmerna, Matias Varela (Narcos), Claes Bang (The Square, The Northman) Adam Pålsson (Ted – För kärlekens skull, Young Wallander), Jakob Oftebro (Hamilton, Svart krabba), Claes Ljungmark (Det enda rationella), Ulrich Thomsen (Festen, Förhöret), Emily Beecham (Cruella, Hail Caesar!) och Kate Ashfield (Sanditon), för att nämna några.

Sotckholm Bloodbath
 Sophie Cookson som Anne Eriksson i "Stockholm Bloodbath". Foto: Martin Mlaka/Viaplay 

– Jag är helt överlycklig över att vara en del av Stockholm Bloodbath med regissör Mikael Håfström vid rodret tillsammans med en briljant cast. Jag har aldrig läst något liknande förut; ett starkt historiskt drama med en kärna av mörk humor, säger Sophie Cookson.

Rollerna skådespelarna spelar:

Sophie Cookson - Anne Eriksson 
Claes Bang - King Kristian II
Emily Beecham - Kristina Gyllenstierna 
Alba August - Freja Eriksson
Adam Pålsson - Sten Sture
Jakob Oftebro - Gustaf Trolle
Mikkel Boe Følsgaard - Didrick Slagheck
Matias Varela - Kardinal Francisco De La Roca
Wilf Scolding - Johan Natt & Dag
Ulrich Thomsen - Hemming Gadh
Thomas Chaanhing - Sylvestre 
Kate Ashfield - Birgitta

 

Se trailern till Stockholm Bloodbath

Blod och våld i svenska storfilmen – då släpps Stockholm Bloodbath!

Stockholm Bloodbath är ett Viaplayoriginal producerat av Helena Danielsson. Bland hennes tidigare filmer som producent märks Hilma, Quick, The Childhood of a Leader och Svinalängorna.

"Stockholm Bloodbath" har biopremiär den 19 januari för att till hösten få premiär på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL