Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Peter Stormares nya serie The American Runestone

Peter Stormares nya serie The American Runestone

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 november 2019
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
19 november 2019

"Har aldrig känt så här starkt för ett projekt".

Peter Stormare rör om i amerikansk historieskrivning när han ger sig ut på vägarna längs svenskbygden i Minnesota – för att lösa gåtan om en omdebatterad runsten.

peter stormare viaplay
Foto: Nordic Entertainment Group.

Våren 2020 är det premiär för Stormares nya dokumentärserie The American Runestone på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay Norden över. 

– Jag har aldrig känt så här starkt för ett projekt  i hela min karriär, säger Peter Stormare.

Kan en runsten vara kontroversiell? Absolut, visar det sig. I kommande Viaplay-serien The American Runestone ger den världskända skådespelaren Peter Stormare sig ut på amerikanska vägar längs svenskbygden i Minnesota för att ta reda på sanningen om The Kensington Runestone.

Runstenen har skapat stor debatt världen över, för om den bevisas vara äkta så innebär det en total omskrivning av den amerikanska historien. På runstenen står det nämligen att den är rest av vikingarna 1362 – med andra ord långt innan Christofer Columbus ska ha upptäckt Amerika.

Svensken Olof Öhman, som hittade stenen i jorden under ett träd på sina ägor i USA år 1898, kommer från grannbyn till Peter Stormares hemby i Hälsingland. Olof blev snabbt anklagad för förfalskning – trots att det inte fanns några direkta bevis för detta. Något som skulle påverka resten av hans liv.

– The American Runestone handlar om vanliga människor som ger sig in i något de inte ska rota i. Folk blir arga på oss, säger Peter Stormare, som har blivit väldigt personligt engagerad i Olofs öde och nu vill rentvå hans namn.

– Jag har aldrig i hela min karriär känt så här starkt för ett projekt. Jag fick höra talas om Kensington-runstenen när jag filmade Fargo och den har funnits med mig i tankarna ända sedan dess, säger Peter Stormare.

Med sig på resan har han amatörarkeologen och Minnesotabon Elroy Balgaard som delar hans fascination för The Kensington Runestone. I scenen som bifogas här reser de två till det museum där den riktiga runstenen finns bevarad. En vistelse som väcker en hel del tankar, känslor – och nya frågor.

– Det har tagit väldigt många år, men jag tror att Olof Öhman och hans familj äntligen kommer att få upprättelse, säger Peter Stormare.

The American Runestone regisseras av Peter Stormare (Swedish DicksBlacklistPrison Break) och Glenn Lund. Producenter är Nina Lund och Mando Stathi.

Dokumentärserien i sex avsnitt produceras av Peter Stormares produktionsbolag Viking Brothers Entertainment och har premiär våren 2020 på Viaplay i hela Norden.