SPECIAL: Scener efter ett äktenskap med Danny Saucedo: Har blodad tand

SPECIAL: Scener efter ett äktenskap med Danny Saucedo: "Har blodad tand"

  • Viaplay
Filmtopp
03 juni 2023 kl. 14:00

Soligt Stockholm blev till snöklädd restaurang vid danska gränsen

Filmtopp fick en exklusiv inblick under sista inspelningsdagen av "Scener efter ett äktenskap". Stjärnorna Eva Röse, Ardalan Esmaili och Danny Saucedo berättar om varför detta har varit en helt unik upplevelse.

Just nu pågår arbetet med Viaplays nya satsning Scener efter ett äktenskap, i vilken vi finner Eva Röse, Ardalan Esmaili och Danny Saucedo bland rollerna. Filmtopp fick en exklusiv inblick från sista dagen på inspelningsplatsen, som trots det fantastiska sommarvädret förvandlats till en isande vinterdag.

Det är tjugo grader varmt utanför och snö. Det är en konstig dag, för jag känner mig faktiskt sorgsen. Det här kommer att bli jobbigt, det är konstigt att sluta, berättar Eva Röse, som spelar Lovis, en av seriens huvudrollsinnehavare.

Scener efter ett äktenskap
Ardalan Esmaili, Danny Saucedo och Eva Röse pratar om sitt arbete. Foto: Viaplay

Titeln Scener efter ett äktenskap är givetvis en anspelning på Bergmanklassikern med snarlikt namn. Även denna gången följer vi med på en skilsmässohistoria gestaltat som ett slags kammarspel.

– Vi är på en och samma plats hela tiden. I vanliga fall så har man olika locations, ute och inne, lägenheter och hus, skogar och allt möjligt, men nu befinner vi oss konstant här inne på en restaurang, som ska ligga mellan Köpenhamn och Malmö, säger Eva.

Hon fortsätter:

– Föräldrarna träffas här varje vecka och byter barn under sin pågående separation. Nu har vi suttit inne i några månader, på en och samma plats, som en sorts fotboja. Det är extremt intensivt. Långa scener, långa tagningar, en och samma plats och fokus på texten och spelet.

Scener efter ett äktenskap
Foto: Viaplay

Ex-maken spelas i sin tur av Ardalan Esmail, som beskriver arbetet som utmanande men också lyxigt:

– Det kräver mycket av oss som skådespelare, vi måste stå här och kunna texten. Men det gör också en viss frihet när man väl har kommit in i det. Man får jobba med de här långa bågarna som en scen kan ha, ofta klipps de upp så himla mycket, men vi får jobba genom dem. Det är jättelyxigt.

– Det är som en tennismatch, menar Eva. Det är en utmaning men det är också det som vi skådespelare längtar efter, att få långa scener och lira med varandra. Fyfasen vad roligt! Det kan börja i dur och så går det ner i moll och sedan i dur igen.

Eva Röse
Foto: Viaplay

Ardalan kan inte annat än hålla med:

– Där är det ett fantastiskt manus som ger oss de möjligheterna. Det är en berg-och-dalbana, som en förvandling i varje avsnitt. Man börjar på en punkt och slutar på en helt annan.

– Även om det inte är en thriller, så blir det som en thriller, säger Eva, man vill bara veta hur det går för dem. Och i mitten har vi bartendern Bobby, som bara iakttar och är som en spegel utifrån.

Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Tidigare kunde vi rapportera att Scener efter ett äktenskap markerar Danny Saucedos skådespelardebut. Det är tydligt att han ser detta som en stor möjlighet att testa vingarna på ett annat fält.

– De behövde någon otrolig skådespelare som skulle glida in och rädda upp det här projektet, så jag tog det. Tacksamma är de också, skrattar Danny.

– Du vet väl om att de kommer att citera dig nu? säger Ardalan Esmaili.

Danny Saucedo som Bobby
Danny Saucedo som bartendern Bobby. Foto: Viaplay

I en mer seriös ton berättar Danny om hur det egentligen gick till:

– Det är lite märkliga vägar faktiskt. På mitt skivbolag fick jag frågan om jag ville gå på en casting. Jag kände att det var något nytt och spännande, att det var kul att få känna sig lite ny och obekväm igen. Så jag gick på casting och tyckte det var väldigt roligt, men jag trodde inte att jag skulle få rollen. Men jag fick rollen och fick träffa de här två. Det har varit en väldigt rolig och lärorik resa.

Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Om Danny själv får välja, kommer han att fortsätta att utforska skådespeleriets värld framöver.

– Jag har blodad tand och vill jättegärna se hur långt jag kan ta det här. Framförallt har jag blivit kär i tekniken bakom skådespel. Att få hoppa in i en känsla och försöka förmedla den på rätt sätt. Mellan tagningarna kan det skilja små, små nyanser men ändå gör det en hel skillnad. Även om du säger precis samma sak, kan ett tonfall, en blick eller små mikroskillnader, förändra en hel situation. Det tycker jag är jättespännande, att förstå vad det är. Och här har jag två personer [Eva och Ardalan] som verkligen kan det. Det är mäktigt.

Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Vilken var din största aha-upplevelse med en dramainspelning?

– Jag kommer från en annan bransch där allt går snabbare, berättar Danny. Man skriver en låt, nästa dag är den i princip klar och så kan du släppa den veckan efter. Men det här tar ju ett år eller kanske två. Det är 2-3 minuter film om dagen som man gör, det är helt otroligt. Hur kan man effektivisera det här på bästa sätt? Jag ska komma in med nåt och revolutionera branschen [skrattar].

Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Det låter som att du har varit inne på att skådespela tidigare, har du tackat nej till andra roller?

– Jag har varit påtänkt för roller och jag har fått roller, men filmer som inte har blivit av. Jag har förstått att den här branschen är väldigt dyr och det är stora pengar som ska in och det tar tid att få ihop budgetar. Det är många filmer vi aldrig får se på bioduken eftersom stjärnorna inte stod rätt och pengarna kom inte in. Jag har varit på g i flera år faktiskt, men nu händer det äntligen och jag är tacksam för det.

Du spelar bartendern Bobby, kommer vi att få se honom sjunga?

– Vi kommer att få se Bobby sjunga, det är hans stora dröm.

Eva Röse i Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Några direkta favoritscener kan de inte peka ut, men en sak är säker – vi kan förvänta oss alla möjliga känslor.

– Alla scener är bra. Jag ska inte hajpa upp det för mycket men alla scener har sin egen charm. Vi kan nästan överskrida genrer i det här, varje avsnitt har sin egen rubrik, säger Ardalan.

– Det har varit mycket känslor och kasta glas, skrika, röka och skratta. Du [Danny] har fått spyor på dig, skrattar Eva.

– Det verkar inte vara så här på alla inspelningar så jag har ju fått någon skev bild av hur det går till. Om jag får göra det här igen, så kommer jag bara "så här var det inte förut", skämtar Danny.

Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay
Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay
Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay
Scener efter ett äktenskap
 Foto: Viaplay

Med det tackar vi Eva Röse, Ardalan Esmaili och Eva Röse för inblicken i deras arbete. Något exakt premiärdatum för "Scener efter ett äktenskap" är än så länge inte spikat. Filmtopp håller dig uppdaterad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL