Jenny Ulving McCabe om Strandhotellet: "Trodde aldrig det skulle gå"

Såpastjärnan Jenny Ulving om Strandhotellet: "Trodde aldrig det skulle gå"

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 mars 2023 kl. 07:03 | Publicerad 07 mars 2023 kl. 21:03

Gör comeback i såpagenren

Camilla Läckberg är tillbaka med nya såpan "Strandhotellet" på Viaplay, men det är inte bara deckarförfattaren som återvänder till såpavärlden utan även Jenny Ulving McCabe från "Vänner och fiender". I en exklusiv intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar hon om tiden mellan såporna.

Efter framgångarna med Lyckoviken har Camilla Läckberg lyckats blåsa nytt liv i den svenska TV-såpan. Nu finns de första avsnitten av hennes nya serie, Strandhotellet, tillgängliga på Viaplay och fansen har gott om nya intriger och plötsliga vändningar att se fram emot. Utöver skådespelare som Sofia Karemyr, Samuel Fröler och Marianne Mörck, ser vi även såpaveteranen Jenny Ulving McCabe göra sin första roll framför kameran sedan 2016 då hon medverkade i ett avsnitt av Maria Wern. Men rollen svenskarna främst känner igen henne från är så klart som Gabriella "Bella" Åkvist i Vänner och fiender, som rullade i 171 avsnitt.

– I Strandhotellet spelar jag Vendela, en konstnärssjäl som träffar hotellägaren Werner. Hon bor utomlands, är lite rotlös och flyttar då till den här lilla orten. Folk undrar kanske vad hennes motiv är och varför hon är där.

Såpastjärnan Jenny Ulving om Strandhotellet: "Trodde aldrig det skulle gå"
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Om att skådespela på nytt

Såpagenren är känd för snabba puckar och dialogtunga manus för skådespelarna att snabbt plugga in. Att Jenny inte har stått framför kameran sedan 2016 verkar dock inte ha varit ett problem.

– Jag tänkte inte så mycket på det, det var min mamma som var orolig. Det kändes faktiskt bra från början, det var lite som att trycka på en knapp. Även om jag inte har stått framför kameran känns det inte främmande från det livet jag lever normalt. Jag är väldigt involverad i konsten och skriver mycket, även om jag inte har jobbat som skådespelare.

Hon fortsätter:

– Det var kort om tid, men samtidigt så repade vi nästa dags scener varje kväll så det gick faktiskt bra och var inte så stressigt som jag trodde.

Har du arbetat fram olika knep för att memorera text eller har du bara lätt för det?

– Jag tror att jag har arbetat fram knep, men förstår man sin karaktär och sammanhanget så blir det automatiskt enklare. Vi ändrade en del i texten och arbetade tillsammans ihop hur scenerna skulle läggas fram.

Hur kommer det sig att du valde att återvända till skådespelet just nu, har det varit en inre önskan hos dig eller vad var det som skedde?

– Jag har inte tänkt att jag har slutat med skådespelet, utan det har bara fallit sig naturligt. Under hela tiden jag har jobbat har det också varit långa pauser. Först Vänner & Fiender, sedan en paus, sedan en film, sedan en paus. Och så kommer det säkert fortsätta att vara.

Strandhotellet
Jenny Ulving McCabe och Samuel Fröler i Strandhotellet. Foto: Viaplay

Jenny Ulving McCabe fick göra self-tape inför Strandhotellet: "trodde aldrig det skulle gå "

Jenny berättar att Strandhotellet-produktionen hörde av sig till henne och bad henne göra en self-tape. Något som var ungefär lika stelt som man kan tänka sig.

– Jag trodde aldrig det skulle gå [skrattar]. Jag gjorde det tillsammans med en vän i Milano som inte är skådespelare, så det var ju också intressant.

Men är inte det bra då? Jag menar, det är väl lätt att glänsa vid någon som aldrig skådespelat?

– Det är faktiskt sant, det kanske är det som är grejen!

Med det tackar vi Jenny Ulving McCabe för pratstunden. De första två avsnitten av "Strandhotellet" finns nu att streama på Viaplay.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL