Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Cryptid

Oscar Zia gör skådespelardebut i nya Viaplay-originalet Cryptid

  • Viaplay
Axel Diedrichs | Nyhet
03 oktober 2019
Axel Diedrichs | Nyhet
03 oktober 2019

En nagelbitande dramaserie.

Med en diger musikkarriär i ryggen är det dags för Oscar Zia att göra skådespelardebut. Och han är i gott sällskap. Tillsammans med unga stjärnskott som Amanda Lindh, Jacques Karlberg och Astrid Morberg debuterar Oscar Zia i Viaplays nya originalserie Cryptid som har premiär hösten 2020.

– Cryptid är ett jättekul projekt och jag är så glad över att vara med! Det senaste året har jag verkligen velat utmana mig själv, säger Oscar Zia.

Viaplays nya originalserie Cryptid är en sexig och läskig ungdomsthriller i skolmiljö med en övernaturlig twist. Serien är starten på en helt ny genre kallad Nordic Comic Noir. Inspelningarna pågår för fullt i finska Åbo, och serien beräknas ha premiär hösten 2020 på ViaplayCryptid är inte bara starten på en ny genre, utan även en skådespelarkarriär för artisten Oscar Zia som debuterar i en av birollerna.

– Det senaste året har jag verkligen velat utmana mig själv genom att testa nya områden och saker för att utvecklas, exempelvis i min musik där jag velat bli mer personlig i texterna. Att skådespela är en annan typ av utmaning men någonting som är skitkul och som jag tror kommer utveckla mig som kreativ person, säger Oscar Zia.

I seriens ledande roller ser vi Julius Fleischanderl (Sameblod), Astrid Morberg (Calina) och Maja Johanna Englander.

I seriens övriga roller ser vi Amanda Lindh (Bonusfamiljen), Jacques Karlberg (Farang), Deniece Ignacio Nyman (Alex), Beata Borelius Larsson (Love is…), Johan Hedenberg (Blå ögon), Angelina Håkansson (Ted – för kärlekens skull), Avin Kananian (Aniara) och Christian Fandango Sundgren.

Cryptid bygger på en originalpitch av den internationellt erkända serieförfattaren Sylvain Runberg som 2011 vann silver på International Manga Award. Runbergs böcker har översatts till 15 olika språk och sålts i över en miljon upplagor världen över. Huvudförfattare är Morgan Jensen (Tjockare än Vatten, Superswede) och Henrik Jansson-Schweizer (Tjockare än Vatten, Superswede, Midnattssol). Serien produceras av Hadis Jabbari (Advokaten) för svenska Dramacorp. Exekutiva producenter är Patrick Nebout (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Midnattssol), Mia Sohlman (Blue Eyes) och Henrik Jansson-Schweizer. David Berron (Hidden - Förstfödd, Svartsjön) står för regin.

Cryptid är en nagelbitande dramaserie med tio avsnitt á 22 minuter där vi får följa en grupp gymnasieungdomar och ämnen som kärlek, sex och relationer tas upp. Planerad premiär i hela Norden är hösten 2020 på NENT Groups streamingstjänst Viaplay. Läs också om Viaplays serie Älska mig – Josephine Bornebuschs nya serier som redan innan sin premiär blivit förnyad med en andra säsong.