Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
 Lars von Triers RIKET 3 – Official Selection på Venedig filmfestival

Lars von Triers "RIKET 3" – Official Selection på Venedig filmfestival

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
26 juli 2022

Tredje gången för von Trier

Det har precis meddelats att finalen på Lars von Triers legendariska TV-serie om gott och ont, RIKET EXODUS, har valts ut till den 79:e upplagan av den prestigefyllda Venedig International Film Festiva.

RIKET EXODUS har valts ut till den framstående festivalens officiella program - "Official Selection" - där den visas utanför konkurrens i den prestigefyllda avdelningen "Out of Competition". Den fem timmar långa TV-serien får därmed världspremiär på en av världens största filmfestivaler, där den kommer att visas i en fem timmar lång filmversion.

RIKET EXODUS är tredje gången som ett verk av Lars von Trier väljs ut till filmfestivalen i Venedig. Första gången var med RIKET II (1997) och senast var det med Nymphomaniac Volume II – Director's Cut (2014).

Riket
Foto: Viaplay

"Helt fantastiskt"

Hos seriens produktionsbolag Zentropa är glädjen stor över det förnäma urvalet.

– Det är helt fantastiskt att RIKET EXODUS bjuds in till Venedig. De visade Riket på sin tid och nu är cirkeln sluten på denna vackra festival. Venedig blir den perfekta scenen för världspremiären av detta vilda Lars von Trier-verk om gott och ont. Stort tack till Viaplay och DR för att ni gjorde det möjligt, säger producent Louise Vesth.

Starkt influerad av spök-tv-serien RIKET, söker sömngångaren Karen svar på seriens olösta frågor för att rädda sjukhuset från undergång. En kväll när Karen ska sova hamnar hon mystiskt framför Rigshospitalet. Porten till RIKET har börjat öppna sig igen.

Med RIKET EXODUS fortsätter Lars von Trier och avslutar sin internationellt kända kultserieklassiker från 90-talet: spökhistorien om sjukhuset där ondskan har fått fäste och läkarvetenskapen har sin dagliga kamp med sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en blandning av skräck, skräck och skratt.

Riket
Foto: Viaplay

Rejält stjärnspäckat

RIKET EXODUS bjuder på en rad stora skådespelarnamn, när en rad danska och svenska stjärnnamn tar över Riket, några för första gången, andra som stammisar från förr – t.ex. Bodil Jørgensen, Mikael Persbrandt, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Birthe Neumann, Nicolas Bro, Ghita Nørby, Søren Pilmark, Peter Mygind, Birgitte Raaberg, Henning Jensen, Solbjørg Hojfeldt, Laura Christensen, Udo Kier, Tuva Novotny, Alexander Skarsgård, David Dencik, Vic Carmen Sonne, Jens Albinus och många, många fler.

Precis som tidigare säsonger har Lars von Trier skrivit manus tillsammans med Niels Vørsel. Louise Vesth producerar för Zentropa Entertainments, medan Viaplay och DR är co-producenter.

RIKET EXODUS förväntas ha premiär i Sverige på Viaplay under 2022 och kommer att lanseras som ett Viaplay Original, därefter har serien premiär på DR.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL