Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Konsten att leva längre – nytt Viaplay-original med stjärnkocken Niklas Ekstedt

Konsten att leva längre – nytt Viaplay-original med stjärnkocken Niklas Ekstedt

  • Viaplay
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
12 november 2019
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
12 november 2019

PRESSMEDDELANDE.

Hur ska du äta för att bli 100 år gammal? I "Konsten att leva längre", stjärnkocken Niklas Ekstedts tredje originalserie för Viaplay, reser han till världens blå zoner för att hitta recepten på en livsstil som ger ett långt liv. Resan går från det innersta Småland till tropiska Okinawa i Japan.

stjärnkocken Niklas Ekstedt
Foto: Nordic Entertainment Group.

Konsten att leva längre har nordisk premiär 3 januari på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay.

– För mig har gastronomi alltid handlat om att det ska smaka så gott som möjligt. Att maten kan påverka åldrandet så mycket har varit en väldigt fascinerande resa, säger Ekstedt.

Världens så kallade blå zoner är områden där ovanligt många människor blir äldre än 100 år, och där medelåldern är långt över det normala. De fem mest kända zonerna är Loma Linda i Kalifornien, Ikaria i grekiska övärlden, Nicoya i Costa Rica, Sardinien i Italien och Okinawa i Japan. I Sverige aspirerar området mellan södra Småland och nordöstra Småland på att bli en blå zon.

Niklas Ekstedt vill veta vad det är i kosten och livsstilen som får människor att bli friskare, starkare och äldre. I Viaplays nya originalserie Konsten att leva längre ger han sig ut på en kulinarisk oddyssé för att lösa gåtan som lurar döden. I Markaryd får han bland annat lära sig att den svenska klassikern isterband är världsunik, eftersom köttet traditionellt har fermenterats genom sin lagring, något som gett unika vitaminer i korven. På Okinawa har man i generationer levt på växtbaserad mat, kan det vara lösningen på gåtan?

I varje avsnitt träffar Niklas lokalbefolkning och experter för att diskutera livsstil, mat och åldrande. Mötena inspirerar Niklas att ta fram nya recept som han tillreder tillsammans med sina nyfunna vänner.

– Den röda tråden i de här områdena är ofta att de saknar raffinerat socker i sin kost, att de rör på sig mycket och att de inte äter så mycket kött. I området i södra Sverige är landskapet ganska kargt och de har rört på sig mycket, och de har behållit en relativt kalorisnål kost från bondesamhället, säger Ekstedt.

Konsten att leva längre är en del i Nordic Entertainment Groups (NENT Group) satsning på Viaplay Originals,  där målsättningen är minst 20 nya produktioner varje år. Efter kritikerrosade Four Hands Menu och premiäraktuella Food & Fire blir Konsten att leva längre den tredje delen i NENT Groups samarbete med Niklas Ekstedt - den svenske stjärnkocken som specialiserat sig på så kallad analog matlagning, där eld och glöd står i centrum.

- Niklas Ekstedt har en unik förmåga att öppna nya dörrar och hitta fascinerande infallsvinklar när han berättar om matkultur. Att hitta både det oväntade och underhållande är en viktig del i Viaplays berättande, inte minst när vi nu tar upp en så brännande aktuell fråga som matens roll för hälsan och miljön, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Konsten att leva längre består av sex avsnitt och har nordisk premiär 3 januari 2020 på Viaplay.

Konsten att leva längre produceras av Mastiff och har utvecklats av Banijay Factory i samarbete med Niklas Ekstedt.

Officiell hashtag: #konstenattlevalängre #viaplay #viaplayoriginal