KLART: Richard Rankin spelar huvudrollen i Viaplays-serien Rebus

KLART: Richard Rankin spelar huvudrollen i Viaplays-serien Rebus

  • Viaplay
Filmtopp
16 mars 2023 kl. 10:03

Viaplays första brittiska dramaserie

I dag meddelar Viaplay att den skotske stjärnan Richard Rankin ska spela John Rebus i deras nya TV-serie "Rebus".

Den skotske stjärnan Richard Rankin (Outlander, The Last Kingdom, Trust Me) ska spela huvudrollen som John Rebus i Viaplays första brittiska dramaserie. Rebus är baserad på de bästsäljande böckerna av Sir Ian Rankin om kriminalinspektören John Rebus i Edinburgh. Rebus regisseras av prisbelönte Niall MacCormick (Complicit, The Victim, Wallander), produceras av Eleventh Hour Films och är skriven av Gregory Burke (Entebbe, ´71) exklusivt för Viaplay. Serien i sex delar börjar spelas in i Skottland nu i april med premiär på Viaplay nästa år.

Nu tar han sig an rollen som den ikoniska kriminalinspektör John Rebus i Viaplays nya brittiska dramaserie som är baserad på Sir Ian Rankins bästsäljande böcker. Serien inleds med att den 40-årige polisen John Rebus (Richard Rankin) befinner sig vid ett personligt vägskäl efter ett bråk med en ökänd gangster i Edinburgh. Han kämpar på med jobbet som alltmer styrs av affärsdrivna teknokrater, samtidigt som han inser att han lever i en osund relation han bör avsluta och att han mer eller mindre ersatts i papparollen i dotterns liv av exfruns nya förmögna man. Nu måste han hitta sin nya position, både privat och i yrkeslivet. I en värld som alltmer styrs av politik och klasskillnader känner han att systemet blir alltmer urvattnat. Och om ingen annan följer reglerna, varför ska han göra det?

Viaplays första brittiska dramaserie

Rebus blir Viaplays första brittiska kriminalserie om den internationellt kända fiktiva polisinspektören. Sir Ian Rankins böcker om John Rebus har översatts till 36 språk och sålts över 30 miljoner exemplar.

– Jag är stolt över möjligheten att ta mig an rollen som Rebus. Jag är ett stort fan av serien och Sir Ian Rankin. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad över att få äran att ge denna ikoniska skotska karaktär nytt liv på TV-skärmarna och kommer ge allt jag har för att göra den rättvisa, säger Richard Rankin om sin huvudroll.

– Rebus har varit en stor del av mitt liv under en lång tid nu och det har varit en fascinerande process att få arbeta med Gregory Burke och se en ny era av Rebus liv ta form där vi får se honom navigera i livet som en yngre man i ett samtida, och ständigt föränderligt, Skottland. Jag ser väldigt mycket fram emot att se Richard ta sig an denna karaktär. Han är perfekt för rollen, inte bara för att vi av en slump delar samma efternamn, säger författaren Sir Ian Rankin.

Rebus är planerad att bli en återkommande serie där första säsongen består av sex avsnitt med premiär nästa år på Viaplay. Fler skådespelare i serien presenteras inom kort. Serien produceras av Eleventh Hour Films med Jill Green, Paula Cuddy och Eve Gutierrez som exekutiva producenter, samt Isabelle Hultén och Tomas Axelsson som exekutiva producenter för Viaplay Group. Även Sir Ian Rankin och Gregory Burke är med som exekutiva producenter. Global försäljning hanteras av Viaplay Content Distribution.

NÄSTA ARTIKEL