Låt Astrid Lindgrens filmskatt vara

KLART: Möt nya Ronja Rövardotter (och Birk med)

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 15:09 | Publicerad 06 september 2022 kl. 09:09

Astrid Lindgrens klassiker får nytt liv

Nu pågår inspelningen av Viaplays storsatsning "Ronja Rövardotter", som är en nytolkning av Astrid Lindgrens älskade klassiker. Nu är det klart vem som har fått äran att spela vår allas Ronja.

Ronja Rövardotter
Birk och Ronja Rövardotter. Foto: Frida Wendel.

Det klassiska Astrid Lindgren-äventyret om den starka och självständiga flickan Ronja Rövardotter tog hela världen med storm när boken publicerades för drygt 40 år sedan. Totalt har otroliga elva miljoner exemplar av Ronja Rövardotter-boken sålts globalt. Nu gör Viaplay en TV-serie, som ska ge tittarna en djupare inblick i Ronjas värld.

I ett pressmeddelande skriver Viaplay att "berättelsen är densamma" men att den också "broderas ut" och "anpassas efter dagens publik". Bland annat utlovas storslagna specialeffekter, vackra miljöskildringar och mer utvecklade karaktärer.

Ronja Rövardotter skådespelare
Kerstin Linden spelar "Ronja Rövardotter". Foto: Frida Wendel.

Närmare 4 000 sökte rollen som Ronja Rövardotter

Intresset för att göra den ikoniska rollen som Ronja Rövardotter har sedan sökandets start varit enormt. Närmare 4 000 provspelningar över hela landet har genomförts - och valet föll till slut på Kerstin Linden från Stockholm. 

– Det känns så himla kul att få göra min tolkning av rollen som Ronja Rövardotter. Även om boken och filmen om Ronja kom innan jag var född så har jag ändå läst och sett den flera gånger - och jag älskar verkligen berättelsen. Ronja är en tuff och smart tjej med mycket skinn på näsan, säger Kerstin Linden

Birk i Ronja Rövardotter
Jack Bergenholtz Henriksson spelar Birk Borkason. Foto: Frida Wendel.

Han spelar Birk Borkason

Vidare är det klart att Ronjas vän Birk Borkason kommer att spelas av Jack Bergenholtz Henriksson.

– Det känns otroligt stort att få vara med och göra en sådan här superkänd äventyrsserie. Jag ser verkligen fram emot att få spela Birk, säger Jack Bergenholtz Henriksson.  

Ronja Birk
Ronja och Birk i "Ronja Rövardotter". Foto: Frida Wendel.

Får sällskap av rutinerade skådespelare

Utöver de unga nykomlingarna ser vi även rutinerade skådespelare som Christopher Wagelin, som spelar Ronjas pappa Mattis, och Krista Kosonen som spelar Ronjas mamma Lovis.

– Det känns fantastiskt att få göra Mattis i en Ronja Rövardotter som görs med dagens teknik. Historien är tidlös, vacker och odödlig, och har fått en bearbetning som jag tror kommer ta andan ur publiken, säger Christopher Wagelin.

Krista Kosonen framhåller att sagan betytt mycket för henne genom åren. 

– Jag kommer ihåg att min mamma läste Ronja Rövardotter för mig. Nu läser jag den för min dotter och magin är fortfarande där. Det är den ultimata sagan om kärlek, mod, vänskap och girl power. Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få vara en del av den här produktionen och skapa den här berättelsen för nya generationer, säger Krista Kosonen. 

Sverrir Gudnason
Sverrir Gudnason spelar pappa Borka. Foto: Johnny Wohlin.

I den rivaliserande Borkaätten spelar Sverrir Gudnason pappa Borka. 

– Det är en ära att få vara med och förvalta den otroliga kulturskatt som Astrid Lindgren-sagor faktiskt är. Jag växte själv upp med böckerna och jag tycker det är självklart att vi ska fortsätta filma dem, säger Sverrir Gudnason. 

Mamma Undis porträtteras av Maria Nohra (Heder, Beck). 

– Ronja har alltid varit min favorit ihop med Pippi. Jag har kunnat se mig själv i Ronja, både i hur hon ser ut men även hennes tuffa och lekfulla karaktär. Undis ser jag som en matriark bland alla rövare. Det känns spännande att kliva in i hennes värld och i perspektivet som mor till Birk och fru till Borka, säger Maria Nohra.

"Ronja Rövardotter" består av 12 avsnitt. När den har premiär är inte klart i dagsläget.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL